KOMARACA MALO TIMOVI SPREMNI: Ekolozi "Čistoće" još od marta sprovode monitoring, od juna tretmani u urbanim delovima grada

J. D. - M. S.

15. 05. 2021. u 11:47

KAKO bi se invazija komaraca na vreme sprečila, ekološke ekipe JKP "Gradska čistoća" još od marta sprovode monitoring na teritorijama svih 17 opština.

КОМАРАЦА МАЛО ТИМОВИ СПРЕМНИ: Еколози Чистоће још од марта спроводе мониторинг, од јуна третмани у урбаним деловима града

Foto Tanjug

Dosadašnji rezultati pokazali su relativno nisku brojnost, kako larvi tako i odraslih formi komaraca. Kada se uporede rezultati, trenutna situacija je slična prošlogodišnjoj, kada je u ovom periodu takođe zabeležen mali broj komaraca.

Međutim, na nisku brojnost u ovom trenutku utiču nepovoljni vremenski uslovi tokom proteklih meseci, odnosno niske temperature vazduha i vode, koji nisu pogodovali razvoju larvi komaraca, pa samim tim ni pojavi odraslih formi. Ipak, kako su za naredni period najavljeni povoljniji vremenski uslovi, sa višim temperaturama vazduha, može se očekivati i porast broja dosadnih krvopija.

- Plan, organizacija i dinamika suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje obavljaće se u skladu sa pravilima struke, prema rezultatima monitoringa, kao i na osnovu primljenih poziva građana, a u zavisnosti od vremenskih uslova - objašnjavaju nadležni iz "Čistoće". - Područja koja se u ovom periodu primarno tretiraju jesu rubni delovi grada, nasipi uz Savu i Dunav u kojima se nalaze vodena pordučja obrasla gustom vegetacijom gde dolazi do pojave rečnih komaraca.

Takođe, u ovom periodu uglavnom se tretiraju šume, ade i naselja uz njih. Početkom juna kada dolazi do aktivacije komaraca tretmani suzbijanja odraslih formi komaraca obuhvatiće i urbani deo grada. Kao i ranijih godina avijacija u borbi protiv komaraca biće podignuta samo ako budu prevaziđeni sanitarno-higijenski i ekološko prihvatljivi uslovi za naseljeno mesto. U tom slučaju uz posebne dozvole biće sprovedeni i tretmani prskanja komaraca iz vazduha.

KUĆNE KRVOPIJE NIKO NE PRSKA

TOKOM zimskih dana, najviše problema sa takozvanim kućnim komarcima imali su stanovnici Novog Beograda, i to oni čiji su stanovi bliže reci. Nadležni iz JKP "Gradska čistoća" tada su istakli da njihov sektor ekologije nije nadležan za suzbijanje kućnih formi komaraca. Sa druge strane, ni zaposleni u Zavodu za biocide nisu dobili nalog od Sekretarijata za zaštitu životne sredine da urade ovaj posao, zbog čega su stanari bili prinuđeni da se sami izbore sa dosadnim napastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)