MONITOR POVEZAN SA BAZOM ZNANJA: Prva beogradska gimnazija jedina škola koja ima pametan IT kabinet

B. BORISAVLjEVIĆ

25. 04. 2021. u 17:00

PRVA beogradska gimnazija je prva škola u Srbiji koja je dobila pametan IT kabinet, namenjen učenicima sa posebnim sklonostima za računarstvo i informatiku.

МОНИТОР ПОВЕЗАН СА БАЗОМ ЗНАЊА: Прва београдска гимназија једина школа која има паметан ИТ кабинет

Foto: Z. Jovanović

Ove godine će iz škole izaći i prva generacija maturanata, upisanih u specijalizovana IT odeljenja. Novi kabinet doprineće poboljšanju postojeće nastave za talentovane učenike koja je, uprkos nedostatku udžbenika, zahvaljujući znanju i entuzijazmu profesora, na visokom nivou.

Prema rečima Aleksandra Andrejića, direktora Prve beogradske gimnazije, za razliku od ranijeg sistema u pametnom kabinetu ne postoji računar, već tastaura i monitor sa uređajem na zadnjoj strani, koji je veza sa data centrima koji su otvoreni u Beogradu i Kragujevcu.

- Prednost novog sistema je što imamo pristup svim sadržajima, koji su postavljeni u tim centrima - kaže Andrejić. - Mi smo zamolili da se određeni materijali, koji su specifični za nas, postave što pre. Jer, praktično više nemate mašinu sa svojim podacima, imate vezu sa data centrom. Dobro je i što postoji određena standardizacija, pogotovo za nastavu informatike, pa imate istu prezentaciju određene nastavne jedinice.

Prva gimnazija je bila pionir u radu specijalizovanih odeljenja za nadarene učenike za računarstvo i informatiku. Iskustva sa prvom generacijom, koja uskoro završava školovanje su odlična.

Foto: Z. Jovanović

- Prezadovoljni smo, s obzirom na to da smo bili prvi - kaže Andrejić. - Morali smo da se snalazimo u hodu. Kada nemate modele na koje biste se ugledali, praktično ih stvarate sami. Nedostatak udžbenika i nedostatak uzora smo nadomestili samo zahvaljujući znanju i entuzijazmu nastavnika, pre svih profesora Miloša Pušića, predsednika aktiva informatike. Na "Jutjubu" postoji više od 400 snimaka nastavnih jedinca i sadržaja naših profesora, koje koriste nastavnici drugih škola.

SVAKI DESETI VUKOVAC

OD 200 malih maturanata koji polažu prijemni ispit za upis u IT odeljenja, mi dobijamo 20 najboljih - navodi naš sagovornik. - Među 260 maturanata imamo od 20 do 30 vukovaca, što je dvoje po odeljenju. Naša deca su najbolja na svetu. Sumnjam da negde, na 1.050 đaka, imate takvu koncentraciju kvaliteta u srednjoj školi. Koliko su moćni, govori i podatak da je iz jednog odeljenja društveno-jezičkog smera, njih 12 upisalo prirodne fakultete. Za upis u ovu gimnaziju, prošle godine, bio je potreban najmanje 91 bod.

Kada je pre četiri godine upisano prvo specijalizovano odeljenje postajala su dva kabineta informatike, danas ih je pet. Rad je u malim grupama pa, iako, odeljenja imaju po 20 učenika i ona se dele na pola. Kancelarija za IT i e-upravu je obezbedila 1,3 miliona evra za uspostavljanje centralne infrastrukture i opremanje ukupno 30 pametnih IT kabineta u srednjim školama u Srbiji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!