U VRTIĆU IH SPREMAJU ZA ŽIVOT: Prestoničke predškolske ustanove prešle na savremeniji program rada sa najmlađima - "Godine uzleta"

B. Borisavljević

19. 04. 2021. u 07:52

"GODINE uzleta" naziv je novog programa predškolskog obrazovanja, koji do kraja sledeće godine treba da zaživi u svim predškolskim ustanovama. Mališani se uče da budu samostalni, da se snalaze u različitim situacijama, da sami donose odluke, da preuzimaju odgovornost, uče da na siguran način istražuju svoje okruženje, da prihvataju druge i budu prihvaćeni.

У ВРТИЋУ ИХ СПРЕМАЈУ ЗА ЖИВОТ: Престоничке предшколске установе прешле на савременији програм рада са најмлађима - Године узлета

Jasmina Bouali Stanojković / Foto GO Zemun

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, važno je da kvalitet predškolskog obrazovanja podigne na nivo koji mora da isprati vreme u kojem živimo i potrebe dece. On ističe da to znači da je potrebno obrazovanje započeti od najranijih godina.

- Sve potrebe predškolskih ustanova koje prate ovaj program Sekretarijat će podržati - navodi Gak. - To podrazumeva nabavku vaspitno-obrazovnog materijala, edukativnih sredstava i ostalog što je neophodno za realizaciju ovog programa.

Direktorka PU "Dr Simo Milošević" Jasmina Bouali Stanojković kaže da novi novi pristup znači da vaspitač prati decu tokom boravka u vrtiću i šta su njihova interesovanja, šta hoće, šta žele. Učenje više nije organičeno amo na vršnjačke grupe, već postoji povezanost jaslenih i vrtićkih grupa.

- Deca se podstiču da istražuju sa drugarima, promišljaju, postavljaju pitanja i da budu kreativna - kaže Bouali Stanojkovićeva. - To postaje jedna zajednička priča dece i vaspitača, njihovo zajedničko putovanje. Priprema mališana za život, da sami donose odluke, prave izbore i snose odgovornost za ono što su izabrali. Sve što ih okružuje postaje materijal za igru i stvaranje novih igračaka, ukrasa, korisnih predmeta od plastičnih flaša, čepova, zatvarača, grančica. Puno pažnje se posvećuje reciklaži, prirodi, boravku na otvorenom ali i razvoju socijalnih odnosa.

Zahvaljujući novom konceptu da se deci tokom boravka u vrtiću omogući da maksimalno ispoljavaju svoja interesovanja, kreativnost i sposobnosti. Fizičko, muzičko, crtanje više nisu odvojeni, kroz istraživanje postaju jedno, a da mališani to i ne primete.

PRIMENA OD VRAČARA DO GROCKE

Predškolske ustanove "Dr Simo Milošević" u Zemunu i "Vračar" su pravilnik počele da primenjuju od septembra 2019. godine, dok su PU "Čukarica", PU "Jelica Obradović", "Rakovica" i "Dečiji dani" na nov način rada prešli prošle jeseni.

Do kraja ove godine to će učiniti ustanove u Barajevu, na Voždovcu, Zvezdari, Lazarevcu, Novom Beogradu i Paliluli, a u sledećoj će i Obrenovac, Savski veanc, Sopot, Surčin i Grocka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima