RADOVI NA RUŠENJU VILE U TOPOLSKOJ OBUSTAVLJENI: Nastavak uz konzervatorski nadzor (FOTO)

Tanjug

16. 04. 2021. u 18:09

RADOVI na rušenju vile u Topolskoj ulici 19 na Vračaru obustavljeni su i biće nastavljeni po obezbeđivanju konzervatorskog nadzora, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i podsetio da taj objekat predstavlja značajan deo kulturno-istorijskih vrednosti Krunskog venca, te da ga je potrebno trajno sačuvati.

РАДОВИ НА РУШЕЊУ ВИЛЕ У ТОПОЛСКОЈ ОБУСТАВЉЕНИ: Наставак уз конзерваторски надзор (ФОТО)

Foto: I. Marinković

Navodi se da je Zavodu dostavljena anonimna prijava da se na tom objektu izvode radovi na rušenju njegovih delova i dodaje da je predstavnik Zavoda, u prisustvu građevinskog inspektora, danas izvršio uvid u stanje objekta i navedene radove.

Kako se dodaje, utvrđeno je da se u prednjem delu parcele nalaze delovi srušenog ogradnog stuba.

- S obzirom na to da je Zavod za zaštitu spomenika kulture izdao akt o uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju stambenog objekta na toj lokaciji, obaveza investitora je da se obrati Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prijavi početak izvođenja radova, kao i da obezbedi konzervatorski nadzor, što do danas nije urađeno - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su radovi na objektu obustavljeni i da će biti nastavljeni tek po obezbeđivanju konzervatorskog nadzora Zavoda.

- Način na koji je skrenuta pažnja na mogućnost oštećenja vrednog objekta u zaštićenoj celini predstavlja dobar primer sinergije građanske inicijative i nadležnih gradskih službi u očuvanju našeg kulturnog nasleđa - ističe se u saopštenju.

Vest da se vila u Topolskoj 19 ruši bez saglasnosti gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture objavio je juče zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je najavio da će zbog toga biti podneta krivična prijava.

Zavod zahvaljuje građanima koji ukazuju na potencijalne nepravilnosti na objektima u zaštićenim celinama i zameniku gradonacelnika na blagovremenoj reakciji da se ispitaju navodi sa terena po prijavi građana.

Podseća se da je jednospratna vila sagrađena u akademskom stilu 1927. godine prema projektu građevinskog inženjera Aleksandra Acovića i da predstavlja značajan segment kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti prostorne celine Krunskog venca.

Dodaje se da ulice Petrogradska i Topolska predstavljaju očuvanu okosnicu koncepta prostorne celine zasnovane na manjim parcelama s reprezentativnim stilskim objektima većinom s predbaštama, nastalim od dvadesetih godina prošlog veka, koje stvaraju gradski ambijent višeg nivoa stanovanja.

- Za prostor su karakteristični stambeni objekti tipa vile i manje rentijerske zgrade kolektivnog stanovanja koje kao sačuvana celina predstavljaju značajnu fazu razvoja urbanizma i stambene arhitekture Beograda od treće do početka pete decenije 20. veka - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da vila u Topolskoj 19 predstavlja značajan deo kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i ambijentalnih vrednosti Krunskog venca i da ju je potrebno trajno sačuvati.

- Kategorizovana je kao objekat od posebnih vrednosti - naglašava se i podseća da je taj objekat u okviru celine "Krunski venac" koja uživa status prethodne zaštite, te da je u proceduri utvrđivanja za kulturno dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio