BEOGRAD MEĐU PRVIMA U EVROPI U DOMENU URBANOG PLANIRANJA: Radojičić ističe da smo ušli u finale ovog evropskog takmičenja

Novosti online

10. 04. 2021. u 13:09

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je Grad Beograd ušao u finale takmičenja u kategoriji za najbolji Plan održive urbane mobilnosti, u okviru takmičenja tokom Evropske nedelje mobilnosti 2020. Time je naša prestonica ušla u sam vrh evropskih gradova kada je reč o uspešnosti u domenu urbanog planiranja, prenosi Beoinfo.

БЕОГРАД МЕЂУ ПРВИМА У ЕВРОПИ У ДОМЕНУ УРБАНОГ ПЛАНИРАЊА: Радојичић истиче да смо ушли у финале овог европског такмичења

novosti online

– Posebno mi je važno što se Grad Beograd našao u finalu izbora za najbolji Plan održive urbane mobilnosti u Evropi. U finalu su, uz Beograd, španski grad Bilbao i francuski Grenobl. Ovaj francuski grad je dobio status „Zelena prestonica Evrope” za 2023. godinu. Beograd je tako uz ova dva grada ponudio najbolji koncept održive urbane mobilnosti i iskreno se nadam da će naš grad pobediti u finalu. To je dokaz da u domenima ekologije i zaštite životne sredine radimo značajne stvari i taj mozaik se polako slaže – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je posebno važno to što se Beograd našao rame uz rame sa španskim gradom Bilbaom, budući da je to grad koji prema oceni potrošača Španije ima najbolji sistem javnog prevoza u celoj državi.

Da li će grad pobednik ovog takmičenja biti upravo Beograd saznaćemo 19. aprila.

– Plan održive urbane mobilnosti postavlja pešaka na prvom mestu, zatim i bicikliste, javni prevoz, a na poslednjem mestu su privatni automobili. Ovaj koncept važan je iz više aspekta: poboljšava kvalitet vazduha, smanjuje nivo buke i stvara uslove za bolji kvalitet života i zdravlje građana – naglasio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je dodao da pored projekta metro, Grad Beograd uporedo radi i na širenju pešačkih i biciklističkih staza i na unapređivanju i modernizaciji javnog gradskog prevoza – kao što je uvođenje rečnog prevoza u Beogradu.

– Trenutno u Beogradu ima oko 100 km biciklističkih staza, a prema Planu održive urbane mobilnosti, cilj je da do 2030. godine izgradimo još 400 kilometara biciklističkih staza. Trenutno se u Beogradu realizuje projekat s kompanijom Simens – do 2023. godine, na 322 raskrsnice u Beogradu će biti postavljena pametna svetlosna signalizacija – pojasnio je Radojičić.

Kako je istakao, realizacijom ovog projekta biće skraćeno vreme putovanja za 15 do 20 odsto, unapređena bezbednost u saobraćaju, smanjena emisija izduvnih gasova i popularizovan javni gradski prevoz.

– Takođe, uvodimo i tastere za pešake koji imaju problema sa vidom, tako da saobraćaj u Beogradu postaje inkluzivan. Želim da naglasim da se u ovim oblastima rezultati ne postižu preko noći, ali mi puno znače priznanja sa drugih strana, jer to znači da radimo dobre stvari. Uložio sam zaista velike napore kako bi Beograd u svim ovim segmentima napredovao što je više moguće i mislim da uspevamo u tome  – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?