SAVA CENTAR JE KULTURNO DOBRO: Najveća Kongresna dvorana pod okriljem zavoda za zaštitu spomenika

M. STANOJKOVIĆ

10. 04. 2021. u 14:15

SAVA centar napokon je proglašen za kulturno dobro. Ova najveća kongresna dvorana u prestonici, zajedno sa nekadašnjim hotelom "Interkontinental", sadašnjim "Kraun plaza", odlukom Vlade Srbije stavljena je pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i neće moći da menja svoju namenu.

САВА ЦЕНТАР ЈЕ  КУЛТУРНО ДОБРО: Највећа Конгресна дворана под окриљем завода за заштиту споменика

Foto Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Kako se navodi u obrazloženju, ova građevina predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata u Beogradu oblikovan u duhu savremene arhitekture.

- Sagrađen je u periodu od 1976. do 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Reč je o razuđenom kompleksu koji čine četiri građevinske celine: glavna poslovna zgrada, kongresno-koncertna dvorana, hotel "Interkontinental" ("Kraun plaza"), a pasarele povezuju prvi objekat sa kongresnom dvoranom i sa hotelom. Za ovaj poduhvat glavni projektant i saradnici dobili su Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine.

SMILjANIĆEVA - ZNAČAJNA CELINA

OSIM Sava centra, odlukom Vlade Srbije i Smiljanićeva ulica na Vračaru proglašena je za prostorno-kulturno istorijsku celinu.

- Ova odluka doneta je na predlog Grada Beograda - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - To znači da će ova ulica biti sačuvana.

Kongresna dvorana sagrađena je u kombinaciji armirano-betonske konstrukcije i čeličnih ramova, uz obilnu upotrebu stakla kao fasadnog materijala.

- Zasnovan je na veoma pročišćenim savremenim, pretežno zakošenim formama staklenih zelenoplavih fasada, dubokih kaskadnih terasa i bašta sa horizontalnim brisolejima, ali i betonskih fasada sa manjim prozorskim perforacijama - obrazložu u Zavodu. - Centar raspolaže većim brojem sala za konferencije i sastanke, kongresno-koncertnom dvoranom, restoranom, kafe-barovima, prodavnicama, u njemu se nalaze pošta, banke, pres-centar, prvobitno ambulanta, štamparija, televizija i drugi sadržaji.

ZAVRŠETAK OBNOVE 2023.

ZAVRŠETAK radova na obnovi, koja će početi u oktobru, očekuje se za dve godine, krajem 2023. Najpre će biti obnovljena fasada. U celokupnu rekonstrukciju biće uloženo oko 80 miliona evra. Među uslovima prodaje traženo je minimum 50 miliona evra ulaganja. Sve sale trebalo bi da budu prilagođene kongresnom turizmu, a da komercijalnog prostora ostane oko 16.000 kvadrata.

Kada je Grad raspisao oglas za prodaju, u uslovima za novog vlasnika, stajalo je da objekat u postupku proglašenja za kulturno dobro.

- To znači da je sadašnji vlasnik znao da će se to dogoditi - naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Proglašenje znači da vlasnik ne može da menja namenu, kao i da svaka rekonstrukcija objekta može da se sprovodi samo uz saglasnost i dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kompanija "Delta holding" kupila je prošle godine ovo zdanje za 17,5 miliona evra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri