NADVOŽNJAK KOD ADE ČEKA NOVI PROJEKAT: Obnova nestabilnog vijadukta koji spaja Radničku i Banovo Brdo posle rešavanja imovinskih odnosa

S. B. MILOŠEVIĆ

22. 03. 2021. u 16:40

NADVOŽNJAK kod Ade Ciganlije, koji spaja Radničku i Kirovljevu ulicu, godinama je u lošem stanju.

НАДВОЖЊАК КОД АДЕ ЧЕКА НОВИ ПРОЈЕКАТ: Обнова нестабилног вијадукта који спаја Радничку и Баново Брдо после решавања имовинских односа

Foto N. Skenderija

Maja prošle godine saobraćaj preko njega je bio onemogućen. Iako je vozilima posle "sitnih" radova dozvoljen, iz bezbednosnih razloga zabranjeno je kretanje vozila težih od 12 tona. Zato linije 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88 i 560E i dalje saobraćaju izmenjenom trasom.

U JP "Putevi Beograda", koji su zaduženi za održavanje gradskih saobraćajnica, kažu da su pokrenute aktivnosti na projektovanju i izgradnji nove mostovske konstrukcije na mestu postojećeg drumskog mosta.

- Prema informacijama Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju pokrenute su aktivnosti na projektovanju nove mostovske konstrukcije, uz rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sve se radi u skladu sa Planom detaljne regulacije za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider I faza - Radnička ulica, opština Čukarica. Naše preduzeće trenutno obavlja samo tekuće održavanje uz trenutno važeći režim saobraćaja - navode u "Putevima Beograda".

PASARELA PRI KRAJU

I DOK napretka sa nadvožnjakom nema, pasarela kod Ada mola je pri kraju. Radnici postavljaju stepenice, a sledi i montaža liftova. Tako će pešaci dobiti bezbedan prelaz preko prometne Radničke ulice. Ujedno, ukidanjem prelaza za pešake, ubrzaće se saobraćaj na ovoj deonici.

Kako kažu u Direkciji, u nadležnoj službi za katastar nepokretnosti u toku je postupak deobe katastarskih parcela.

- Potrebno je formirati građevinsku parcelu S2, u okviru koje se nalazi mostovska konstrukcija predviđena planom detaljne regulacije za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider druga faza - Radnička ulica. Istovremeno, pokrenuti su postupci rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na katastarskim parcelama na kojima su ispunjeni uslovi za upis javne svojine u korist Grada na zemljištu koje ulazi u sastav buduće saobraćajnice i mostovske konstrukcije - kažu u Direkciji.

Tek po okončanju postupaka deobe katastarskih parcela i rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, planiraće se finansijska sredstva za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju nove mostovske konstrukcije prema važećem urbanističkom planu. Sve dok novi nadvožnjak ne bude sagrađen, linije javnog prevoza će obilaziti, a automobili "guliti" gume po sadašnjoj konstrukciji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)