UNUK VRAĆA GOSTE U "BEOGRAD": Vlasnik hotela na uglu Nemanjine i Balkanske, dobijenog restitucijom, planira rekonstrukciju

M. Stanojković

21. 03. 2021. u 10:30

HOTEL "Beograd" na uglu Nemanjine i Balkanske ulice povratiće stari sjaj i izgled iz tridesetih godina prošlog veka, kada je ovo zdanje izgrađeno nedaleko od stare žlezničke stanice.

УНУК ВРАЋА ГОСТЕ У БЕОГРАД: Власник хотела на углу Немањине и Балканске, добијеног реституцијом, планира реконструкцију

Foto Ž. Knežević

Rekonstrukcija ovog objekta trebalo bi da počne krajem godine, da se u njega investira minimum tri miliona evra, a da radovi traju oko tri godine.

Prema planovima naslednika hotela Vladimira Markovića, kome je u postupku restitucije ovaj objekat vraćen 2017. godine, ideja je da ovo bude mesto okupljanja Beograđana, kao i mesto gde će posetioci moći da se upoznaju sa duhom starog Beograda.

- Želim da vratim izgled objektu prema viziji mog pradede Vladimira Đorđevića koji ga je 1936. godine podigao - kaže Marković za "Novosti".

- Već sam angažovao arhitekte i radovi bi mogli da počnu krajem godine. Ideja je da i okolne zgrade dobiju stari novi izgled. Zamisao je da se okolni objekti uklope u jedan ambijent.

 Zgradom godinama upravljale "Železnice"

Foto Ž. Knežević

Naslednik Hotela "Beograd" odlučan je da vrati zgradi stari sjaj, kako se navodi u biznis planu, u svetlu trenutnih dešavanja gde je čitava ambijentalna celina oko zgrade dobila sasvim drugu dimenziju i samu zgrady obnovi i privede prethodnoj nameni, a time doprinese potpuno drugačijem i lepšem izgledu ovog dela grada. Do sada su u hotelu, koji je dugo bio devastiran, urađena hitna ulaganja, a prema biznis planu, u sklopu ovog ugostiteljsko-hotelijerskog objekta nalaziće se kafeterija, buregdžinica, pržionica kafe, knjižara i galerija.

- Lokacijski neposredno do Balkanske ulice, Hotel "Beograd" će biti raskrsnica za sve one koji vole ili će tek zavoleti Beograd. Uz renovirane zgrade stare železničke stanice, Spomenik Stefanu Nemanji i Beograd na vodi - navodi se u biznis planu.

SAGLASNOST NA KORIŠĆENjE IMENA

ODBORNICI Skupštine grada na nedavnoj sednici usvojili su zahtev za korišćenje imena Beograd u nazivu hotela.

- Ističemo da je pomenuto ulaganje u hotel značajno i za sam grad, prvenstveno zbog otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja celokupne ekonomske situacije - navodi se u zahtevu za izdavanje saglasnosti za korišćenje imena.

Odlukom Agencije za restituciju koja je postala pravosnažna 2. 2. 2017. godine vraćena je imovina Jeleni Marković, Vladimirovoj majci. Zgrada je bila jedan od simbola grada i predratnom periodu, a nacionalizovana je posle Drugog svetskog rata.

Ovim zdanjem godinama su raspolagale "Železnice Srbije", a posle mnogobrojnih žalbi i odluke Upravnog suda, ponovo je postalo privatno vlasništvo.

Graditelj Đorđević je 1937. godine izdao zgradu i od tada je uvek bila namenjena hotelijerstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri