TOPIONICA NASRED ČUKARICE: Posle nesreće u nehigijenskom naselju, isplivao višegodišnji problem

Š. Marović

18. 03. 2021. u 09:55

NESREĆA u kojoj je prošle nedelje od strujnog udara teško povređeno sedmoro mališana dok su se igrali na divljoj deponiji na Čukarici, ponovo je pokrenula višedecenijski problem sa kojim se meštani ovog kraja susreću.

ТОПИОНИЦА НАСРЕД ЧУКАРИЦЕ: После несреће у нехигијенском насељу, испливао вишегодишњи проблем

Foto : Printskrin

Naime, više od 20 godina traje borba žitelja ovog dela prestonice za izmeštanje nehigijenskog naselja i time suzbijanje emisije štetnih materija usled topljenja metala duž Ulice Milorada Jovanovića, na Čukaričkoj padini. Sudeći prema reagovanju nadležnih, konačno rešenje se još ne nazire.

Paljenje kablova i guma koje se najmanje dve decenije "praktikuje" u ovom naselju stvara ogromno zagađenje, pa je nekada nemoguće otvoriti prozor ili izaći napolje. Materijal koji se obrađuje ovde stiže "zahvaljujući" nesavesnim građanima i lokalnom stanovništvu koje se bavi "biznisom" prerade otpada.

Kako za naš list priča predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, ova lokalna samouprava radi sve što je u njihovoj moći kako bi se problem bar delimično rešio.

- Mnoge firme su godinama na ovoj teritoriji, na potezu od FMP do Belih voda, dovozile pretežno građevinski šut i tu ga lagerovali - govori on.

- Pošto je teško utvrditi i kazniti počinioce, ruke su nam bile vezane. Ipak, uspeli smo određeni broj da sankcionišemo i naplatimo kazne. Međutim, to nije bilo dovoljno, a nesavesni građani nastavili su po starom. Opštinska inspekcija je izašla na teren, a u narednih mesec dana treba očekivati da se ukloni deo deponije u blizini dalekovoda. Ipak, velika sredstva su potrebna da se ona kompletno sanira, pa će nam biti potrebna pomoć grada.

DVOJE DECE I DALjE KRITIČNO

SEDMORO dece uzrasta od tri do petnaest godina, koji su povređeni od strujnog udara jačine preko 6.000 volti u ovom naselju, i dalje se nalaze na jedinici intenzivne njege u Tiršovoj. Kako su nam rekli iz ove ustanove, dvoje mališana je i dalje u kritičnom stanju, a lekari čine sve napore kako bi ih spasli.

Konačno, za ovaj deo grada postojii plan detaljne regulacije kojim je planirana izgradnja mešovitog stambeno-poslovnog prostora, tako da će stanovništvo pre početka radova biti iseljeno.

U međuvremenu, Opština je pokušala da zaustavi odlaganje šuta i raznog otpada, kao i nagomilavanje bakra i drugih sekundarnih sirovina, postavljanjem velike betonske barijere na ulazu u smetlište.

- Deponija je time zvanično zatvorena pre otprilike godinu i po - tvrdi prvi čovek Čukarice.

PROBLEM Paljenje kablova i guma uobičajena je slika u čukaričkom naselju, Foto : Printskrin

- Što se tiče pomoći u raseljavanju žitelja ovog naselja, tu su procedure mnogo teže i zahtevnije. Mnogo njih ima prijavu boravka u drugim gradovima i opštinama po Srbiji. Mi ne bežimo od pomoći, ali ne može nenamenski da se troži novac građana opštine. U toku 2020. godine bilo je šest požara, a ugroženi su prijavljeni na našoj opštini. Tada smo pomogli sa jednokratnom pomoći od 45.000 dinara.

Neformalno naselje na obodu Čukaričke padine postoji sigurno više od dve decenije.

- Značajna promena nastupila je posle bombardovanja 1999. godine - ističe naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

- Tada je ovo područje naselio veliki broj današnjih stanara, mahom sa Kosova i Metohije. Sam život pored divljeg naselja ne bi bio toliki problem da oni konstantno u šumi ne pale gume i kablove, od čega su napravili malu topionicu. Potom izdvajaju bakar i prodaju ga, dok mi udišemo toksična isparenja i dim, što se ponavlja iz dana u dan.

ČESTI POŽARI

OSIM požara koji je izbio pre dve nedelje i uništio devet baraka, izbijanje vatre učestala je pojava u ovom nehigijenskom naselju. Poslednjih pet godina sve je češće prisustvo vatrogasnih vozila duž ulice Milorada Jovanovića, a najređi uzrok požara je paljenje guma i kablova.

Problem je potrebno što pre rešiti, ali žitelji tvrde da su kucali na vrata svih nadležnih institucija, od "Beokom servisa", komunalnih i opštinskih inspekcija, policije i da svi prebacuju odgovornost. Dešavalo se i da u naselje dođu organi reda, pa se prestane sa paljenjem na nekoliko večeri, ali se onda opet sve vrati na staro.

- Iako je pre godinu i po postavljena barijera, kamioni pored nje "opušteno" prolaze i odvoze bakar, što je dokumentovano snimcima na društvenim mrežama - ističe sagovornik.

- Takvo neodgovorno ponašanje prema okolini može biti pogubno i za njihovu decu, na šta su doktori iz našeg naselja ukazivali nekoliko puta. U blizini se nalazi i igralište za fudbal i košarku, sa teretanom i dečjim delom, koje je lepo uređeno. Ali šta vredi, kada ga, posebno leti, gusti dim koji dolazi iz divljeg naselja potpuno isprazni.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri