ORONULO STEPENIŠTE IZMEĐU NASELJA: Rekonstrukcija prečice koja povezuje Banovo Brdo i Čukaričku padinu

G. NOVAKOVIĆ

09. 02. 2021. u 10:44

DVA naselja, a jedno stepenište. Najduže u Beogradu, kao da spaja dva sveta. Ovim retkim pešačkim putem može se pohvaliti Opština Čukarica, na kojoj su neobičnom spojnicom povezani Banovo brdo i Čukarička padina.

ОРОНУЛО СТЕПЕНИШТЕ ИЗМЕЂУ НАСЕЉА: Реконструкција пречице која повезује Баново Брдо и Чукаричку падину

Foto Ž. Knežević

Međutim, tek kada ovo stepenište bude rekonstruisano, ovaj deo Beograda moći će da se diči. Do tada - pazite kako gazite!

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić nedavno je obišao Opštinu Čukarica.

Tom prilikom, najavio je početak nekoliko važnih projekata, a na spisku prioriteta našao se najduži stepeničasti "most" ovog dela prestonice. Građani, koji ovuda svakodnevno prolaze po nekoliko puta, saglasni su da je "krajnje vreme" došlo.

- Pogledajte na šta ovo liči. Grmlje nas okružuje, smeće je sa svih strana, a još malo vremena da prođe, stepenicama će početi da otpadaju delovi. Moraćemo da ih preskačemo po nekoliko - žali nam se jedna prolaznica.

NEBEZBEDNO Neophodna je hitna sanacija, Foto Ž. Knežević

Ovo stepenište od Kijevske ulice vodi nizbrdo do Lazarevačkog druma kod broja 13. Naporna prečica pomaže da se lakše stigne do Ade Ciganlije, tržnog centra, prevoza, pijace... Ipak, školarci, koji pohađaju osmoletku "Filip Kljajić Fića" ili Trinaestu gimnaziju, kondiciju stiču svakodnevno uz tačno 180 stepenika.

- Kad god mogu trudim se da izbegnem uspon - iskren je stariji žitelj Padine. - Teško je popeti se, ali ponekad zastanem na odmorištima, pa nastavim dalje. Zimi je posebno izazovno jer stepenicu nisu bezbedne. Ipak, poseban je doživljaj u proleće i leto, tada je ovde oaza.

POVREĐEN ČOVEK

POČETKOM septembra prošle godine, baš na ovom stepeništu umalo da se dogodi velika nesreća. Jedan čovek ozbiljno je povređen kada je pao sa stepenica. On se zaglavio u rupi u žbunju, iz koje su morali da ga izvlače vatrogasci. Čovek je završio u Urgentnom centru sa višestrukim prelomima.

Inicijativu za kompletnu rekonstrukciju najdužeg gradskog stepeništa pokrenula je Opština Čukarica. Tih 180 koraka uzbrdo izazov su građanima oba naselja više od dve decenije.

- Stepenice su u lošem stanju i zahtevaju kompletnu rekonstrukciju kako potpornih zidova i stubova, tako i samog stepeništa. Međutim, da bi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada ušla u postupak projektovanja, neophodno je da se prethodno reši pitanje vlasništva parcela na kojima se stepenište nalazi. Dakle, prva faza je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na celom ovom potezu, a potom bi se pristupilo izradi projektne dokumentacije kompletne rekonstrukcije stepeništa - rekli su nam u Opštini Čukarica.

Inače, čukaričko stepenište nosi titulu najdužeg u prestonici. Ono je pobedilo Velike stepenice, koje spajaju Kosančićev venac sa Karađorđevom ulicom. Njihov uspon broji 118 stepenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije