KIRIJE NAPOLA, ALI NE ZA SVE: Javno preduzeće "Ada Ciganlija" snizilo cene zakupcima objekata u svojini grada Beograda

G. NOVAKOVIĆ

03. 02. 2021. u 08:51

UPRAVA JP "Ada Ciganlija" mahom je imala sluha za nevolje ugostitelja tokom prethodne "korona" godine.

КИРИЈЕ НАПОЛА,  АЛИ НЕ ЗА СВЕ: Јавно предузеће Ада Циганлија снизило цене закупцима објеката у својини града Београда

Foto I. Marinković

Omogućen je reprogram dugovanja po osnovu zakupnina nastalih u vreme vanrednog stanja. Međutim, od preporuke čelnika prestonice da se odobri popust od 50 odsto, imali su korist samo zakupci čiji su lokali u javnoj svojini Grada Beograda.

Početkom decembra prošle godine, Grad je doneo odluku da ugostiteljima koji koriste gradski poslovni prostor smanji kiriju za polovinu. Popust se odnosio na decembar prošle godine, i preneo se na prethodni mesec. Na ovaj način ukazana je pomoć preduzetnicima, a isto je učinjeno tokom jula i avgusta lane. Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić uputio apel i privatnicima, kod kojih su ugostitelji u zakupu, da učine isto, kako bi mogli da plaćaju kirije i rade.

JP "Ada Ciganlija" na molbu je odgovorila - delimično.

- Zakupcima koji su u objektima na kojima je Grad Beograd nosilac prava privatne svojine, na osnovu Odluke Grada i Nadzornog odbora preduzeća, umanjene su zakupnine za jul-avgust 2020. i decembar 2020-januar 2021. godine - rekli su nam u Upravi Savskog jezera. - Slučajeva otkaza ugovora o zakupu nismo do sada imali.

GUBICI ZBOG KORONAVIRUSA

SAGOVORNIK "Novosti" trpi značajne gubitke otkako je počela korona. Kako nam je otkrio, on po uredbama o radnom vremenu, u redovnim okolnostima, ima mogućnost da radi svakog dana u godini, 24 časa. U vreme kada su bila dozvoljena slavlja, to je bilo idealno.

- Radno vreme je prepolovljeno, a zakupninu redovno plaćam kao da su uobičajene okolnosti - žali se vlasnik objekta.

Kako su nam potvrdili u preduzeću, na Savskom jezeru ima 46 ugostiteljskih lokala. Jedan od vlasnika objekta, čije je ime poznato redakciji, požalio nam se što preporuka drugog čoveka prestonice nije usvojena, a to bi njemu i kolegama bilo značajno.

Foto N. Skenderija

- Višegodišnji sam zakupac zemlje koja pripada Adi, a na kojoj sam sam izgradio restoran - kaže ovaj preduzetnik. - Za sve vreme rada nije se dogodio dan kada sam zakasnio da platim kiriju. Reč je o skoro 300.000 dinara svakog meseca. Ovo nije samo moj problem, već vlasnika na obalama jezera. Samo na makiškoj strani ima 15 lokala.

Prema rečima našeg sagovornika, uprava preduzeća jeste ispala fer i dala je značajan popust za period kada je svima bilo onemogućeno da posluju, tokom vanrednog stanja.

Omogućen je reprogram dugovanja. Međutim, ako je tada to bilo ostvarivo, zašto ne i sada?

- Razumem da ne mogu da izađu u susret svima, jer postoje vlasnici koji kasne sa plaćanjem. Ali zašto ne mogu da pomognu redovnim platišama? Mi smo sankcionisani. Zar treba da prepišem svoj lokal Adi Ciganliji da bi mi dali popust - pita se ovaj ugostitelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)