"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Evo po kome će se zvati vagoni za metro u Beogradu

Goran ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika: PARIZ

02. 02. 2021. u 17:23

DELEGACIJA Srbije, u kojoj se nalaze ministar finansija Siniša Mali, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor "Beogradskog metroa i voza" Stanko Kantar prisustvovala je danas u Parizu premijernoj prezentaciji modela kompozicija u francuskom "Alstomu".

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ево по коме ће се звати вагони за метро у Београду

Foto: Novosti

Dizajnerski biro poznate firme, koja je opremila metroe širom sveta, pripremio je za ovu priliku šest modela. Sami su predložili četiri, koja im se čine najboljim za naš glavni grad, pa je srpska delegacija odlučila da sva četiri stavi na glasanje pred Beograđanke i Beograđane.

- Dva modela su tradicionalna i prate boje srpske zastave, a dva rešenja su pravljena po motivima beogradskih reka i zbog toga se zovu "Sava" i "Dunav" - otkrio nam je Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika naglašava da kompozicije imaju sav komfor i da je u njima sve digitalizovano.

- Biće modernije i od trenutno najmodernijeg pariskog metroa na automatizovanoj liniji broj 14 - ističe Vesić.

Izuzetno zadovoljan predstavljenim modelima je i ministar finansija Siniša Mali.

- To je nešto najbolje što "Alstom" ima da ponudi, a oni su jedna od najvećih i najboljinh kompanija na svetu u tom domenu. Sve je potpuno kompjuterizovano, i povezano, i sa stanicama, i sa ostalim vidovima saobraćaja na drugim linijama. Potpuna integrisanost celog sistema obezbeđuje i najveću efikasnost saobraćaja. A to je upravo ono što Beogradu treba: kada napravimo metro, da ga u potpunosti integrišemo s BG-vozom, postojećim tramvajskim i autobuskim linijama, kako bi građani što brže, uz što manje trošenja vremena, imali što bolji prevoz - istakao je Mali za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)