MUZEJ NAUKE UMESTO PARKINGA: Rani javni uvid elaborata za plan šireg područja uz Knez Mihailovu ulicu

M. STANOJKOVIĆ

27. 01. 2021. u 11:28

ELABORAT plana detaljne regulacije šireg područja uz Knez Mihailovu ulicu je na ranom javnom uvidu.

МУЗЕЈ НАУКЕ УМЕСТО ПАРКИНГА: Рани јавни увид елабората за план ширег подручја уз Кнез Михаилову улицу

Foto I. Marinković

Ovaj dokument bavi se zaštitom kulturno-istorijskog jezgra grada, a predviđa se izgradnja novih muzeja, poslovno-stambenih objekata i biciklističkih staza. Muzej nauke i tehnike planiran je na lokaciji Đure Jakšića 9 umesto dosadašnjeg parkinga, a biciklističke staze planirane su u Kralja Petra, Uzun Mirkovoj i Vase Čarapića.

Dokument obuhvata područje Knez Mihailove, Kralja Petra, Uzun Mirkove, Studentskog trga, Vase Čarapića, Trga republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke i Pariske.

Kada je reč o gradnji mešovitih gradskih centara, namenjeno je 32,4 odsto plana, odnosno na 5,81 hektara, a za komercijalne oko 3,33 hektara, odnosno oko 18 odsto plana. Procena je da se broj stanovnika poveća neznatno, sa 6.760 na 6.940, a broj stanova sa 2.331 na 2.393.

Prema elaboratu, deo nastavnog i naučno-istraživačkog rada Biološkog i Geografskog fakulteta sa Studentskog trga 3 biće preseljeni na novu lokaciju, a u toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju objekata na tri fakulteta - Geografskog, Biološkog i Fakulteta za bezbednost na Novom Beogradu.

- Planiran je novi objekat kulture - muzej nauke i tehnike u Ulici Đure Jakšića 9, na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi privremeni javni parking - navodi se u dokumentaciji.

- Postojeće Pozorište "Boško Buha" u objektu na Trgu republike broj 3, se planskim rešenjem zadržava.

OČUVATI ZELENILO

U OBUHVATU plana predviđa se očuvanje drvoreda u pešačkm ulicama, a predviđena je mogućnost dodatnog ozelenjavanja. U slučaju rekonstrukcije, kada je reč o trgu, obavezno je sačuvati zelenu površinu u postojećim granicama u stilu u kom je zelenilo podignuto. Izgradnja podzemnih i nadzemnih objekata nije dozvoljena.

Planirane su i dogradnja i rekonstrukcija objekta SANU. Kada je reč o saobraćajnom rešenju, planirano je da Knez Mihailova ulica i dalje čini okosnicu pešačke zone, kao i da se unaprede postojeće veze, pasaži. Javna garaža na Obilićevom vencu se zadržava, dok će se deo mesta za parkiranje rešavati van granica plana, odnosno na Studentskom trgu i u Tadeuša Košćuška.

- Planirano je i postepeno uvođenje mreže savremenog gradskog kapacitetnog šinskog sistema čiji je jedan krak planiran podzemno kroz centralno gradsko područje i prelazi reku Savu preko planiranog novog mosta nizvodno od Brankovog mosta. Trasa ovog kraka šinskog sistema nalazi se unutar granice predmetnog prostora - stoji u elaboratu.

Kako je ranije za "Novosti" rekao gradski urbanista Marko Stojčić, potrebno je bilo bliže definisati ovaj prostor kako bi bilo nemoguće izgraditi neki objekat ili izvršiti intervenciju iza koje ne može Grad da stoji:

- Ovim će biti definisano i tačno kako se eventualne intervencije mogu raditi da bi se zaštitio ovaj deo, ali i kasnije i prilikom proširenja pešačke zone. Ovaj plan radimo detaljno u saradnji i sa gradskim i sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)