OPŠTINA PLATILA RADOVE NA MREŽI: U zvezdarskom delu stambenog naselja Vojvoda Vlahović konačno saniran kvar nakon pucanja vodovodne cevi

J. D. - S. V.

17. 12. 2020. u 06:34

POSLE havarije koja se u ponedeljak dogodila u zgradi u Ulici Milovana Vidakovića 1 u naselju Vojvoda Vlahović na Zvezdari, kvar je otklonjen, ali rešenje problema nelegalne vodovodne i kanalizacione mreže u celom naselju još se i ne nazire.

ОПШТИНА ПЛАТИЛА РАДОВЕ НА МРЕЖИ: У звездарском делу стамбеног насеља Војвода Влаховић коначно саниран квар након пуцања водоводне цеви

Ulica Milovana Vidakovića / Foto D. Milovanović

Kada su gradska komunalna preduzeća utvrdila da nisu nadležna za ovaj slučaj, privatni majstori koje je finansirala GO Zvezdara "smirili" su situaciju, zaustavili poplavu i dalju štetu, ali od sličnih scena strahuje ceo blok, jer nikom nije poznato kako je razvučena "divlja" vodovodna mreža i dokle.

Kako su za naš list objasnili iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", zbog neplanske urbanizacije, izgradnja ovog naselja na granici opština Zvezdara i Voždovac nije pratila projektovanje i izvođenje saobraćajnica vodovoda i kanalizacije u skladu sa hidrotehničkim rešenjima iz važeće planske dokumentacije. Prema rečima stanara koji su pretrpeli nedavnu havariju, do njihove zgrade nedostaje još 700 metara cevi kako bi se priključili na mrežu.

Međutim, o legalnom priključku na vodovodnu i kanalizacionu mrežu se govori punih 15 godina, otkako je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 2005. izgradila prve višespratnice u ovom naselju koje su legalizovane i dobile upotrebnu dozvolu. Ovde čak ne postoji ni kišna kanalizacija, ali iz Direkcije, za "Novosti", ističu da će ovaj problem uskoro biti rešen. Trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije, kako bi se uskoro pristupilo rešavanju ovog decenijskog problema.

- Kišna i fekalna kanalizacija biće izgrađene u postojećoj saobraćajnici Cvetanova ćuprija, od Stražarske kose do ulice S 6 u naselju Padina - objašnjavaju u Direkciji. - Projektom će se planirati izgradnja kišne kanalizacije u dužini od 850 metara i fekalne oko 2.200 metara.

Koliko novca će biti uloženo u ove neophodne infrastrukturne radove, kao i kada će se početi sa radovima, znaće se nakon izrade tehničke dokumentacije. Iz Gradske uprave nismo saznali koja je ukupna dužina nelegalnih cevi u naselju Vojvoda Vlahović, kao i da li uopšte ima legalnih priključaka u ovom kraju grada. Izostali su i odgovori na pitanja kako se stanovnici ovog zvezdarskog naselja mogu priključiti na postojeću mrežu i koje je eventualno rešenje za ovaj problem.

NEMA PARKINGA NI ZELENIH POVRŠINA

NEDOSTATAK kanalizacione i vodovodne mreže jeste najveći, ali nije jedini problem koji muči žitelje ovog dela Zvezdare. Bespravna gradnja nekažnjeno buja, nedostaju parking-mesta, uređene zelene površine, nemaju ni poštu, a ekipe "Gradske čistoće" ne mogu da peru ulice dok god se ne izgradi kišna kanalizacija. Zbog uskih ulica kroz naselje može da prođe jedino minibus, za autobus nema mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri