SAMO DVE SAOBRAĆAJNE TRAKE: Ovako je nekada izgledao Brankov most (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

30. 11. 2020. u 14:15

САМО ДВЕ САОБРАЋАЈНЕ ТРАКЕ: Овако је некада изгледао Бранков мост (ФОТО)

Foto: Arhiva

DANAŠNjI Brankov most nekada je imao samo dve saobraćajne trake. Bilo je to od 1956. godine, kada je napravljen, pa do sedamdesetih godina, kada mu je primaknut još jedan most koji ga je dvostruko proširio.

Stara verzija mosta bila je dovoljna za oskudni saobraćaj koji je postojao u omalenom gradu, ali uskoro su se prilike promenile.

Brankov most je od pedesetih godina bio drugi most koji je premostio Savu. Pre toga je samo Stari savski most bio na raspolaganju Beograđanima koji su živeli sa dve strane reke. To je most kojim danas saobraćaju tramvaji i koji je uspeo da "pregura" sve pretnje Drugog svetskog rata.

Saobraćaj između Beograda i Zemuna dopunjavao je i rečni prevoz, tako da je postojala stalna brodska linija između njih.

Foto: Arhiva

Trola "16"

Iz tadašnje Pohorske ulice, u novobeogradskom delu grada poznatom kao Paviljoni, 1969. godine krenula je trola sa oznakom "16". Ova linija postoji i danas u okviru javnog gradskog prevoza, ali su je odavno smenili autobusi.

Tokom posleratnih decenija u Beograd je doseljeno mnogo stanovnika iz ruralnih područja, zbog potreba takozvane industrijalizacije. Zaista, otvorene su mnoge fabrike i potreba za radnom snagom bila je ogromna. To je doprinelo i razvoju saobraćaja.

Gradske vlasti vrlo brzo uviđaju da su kapaciteti "Mosta bratstva i jedinstva", kako mu je bio prvobitni naziv - nedovoljni, pa uskoro kreće projekat sa udvostručavanjem njegovih kapaciteta. Tako je i danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran

01.12.2020. 08:22

Vozila je trola 16 od Pohorske do Zelenog venca i pre 1963.godine. Preko Save je bio i železnički most i pruga je prolazila Novim Beogradom preko čuvenog nadvožnjaka (ostao upamćen po demonstracijama 1968) pored Hotel Jugoslavije pa skretao i išao tik uz dva solitera u Jurija Gagarina 205 i 207 kroz prokop pored današnjeg Doma za penzionere.