TREĆINA ZARAŽENIH U BEOGRADU Gradonačelnik Radojičić: Moramo da izdržimo još malo, jer se vidi svetlo na kraju tunela

Tanjug

24. 11. 2020. u 09:31

ТРЕЋИНА ЗАРАЖЕНИХ У БЕОГРАДУ Градоначелник Радојичић: Морамо да издржимо још мало, јер се види светло на крају тунела

Foto N. Skenderija

SKORO trećina zaraženih virusom korona je u Beogradu, kaže gradonačelnik Zoran Radojičić, ali dodaje da se "vidi svetlo na kraju tunela" jer je i vakcina blizu.

Radojičić kao pozitivan signal navodi jučerašnji poziv nemačkog ministra zdravlja da ambulante u toj zemlji budu spremne da počnu sa vakcinacijom od 10. najkasnije 15. decembra.

Gradonačelnik je za TV Pink naglasio da je juče u prestonici bilo 1.498 novozaraženih, što je 29 odsto ukupno pozitivnih u Srbiji, a da je bilo dana kada je broj zaraženih u Beogradu bio više od 50 odsto.

-Ogroman je broj pacijenata koji je zaražen. Moramo da izdržimo još malo, jer se vidi svetlo na kraju tunela. Posebno ohrabruje to što je nemački ministar zdravlja pozvao ambulante u toj zemlji da se pripreme za 10. decembar, eventualno do 15. decembra da krene vakcinacija. Čini mi se da se vidi kraj, ali moramo izdržati još nekoliko nedelja - rekao je Radojičić.

On je naveo da je juče zasedao gradski Krizni štab i da su donete mere koje danas stupaju na snagu, a to su skraćenje radnog vremena kafića, restorana, tržnih centara do 18 sati, insistiranje na radu od kuće gde god je to moguće kako bi se smanjili kontakti i izbegle gužve u javnom prevozu.

Maske su obavezne, kako je rekao, u zatvorenom, ali i na otvorenom gde su šetališta, autobuske stanice, dok je maksimalan broj ljudi koji mogu da se okupljaju na otvorenom i zatvorenom petoro ljudi.

-U Beogradu će na ulicama biti maksimalan broj autobusa. Komunalna milicija će biti na terenu, 15 ekipa će kontrolisati mere - rekao je Radojičić.

On je rekao da su škole i predškolske ustanove primer dobrog postupanja i rada.

-Spasili smo školsku godinu, jer 16.500 đaka prvaka u Beogradu nisu izgubili školsku godinu. Borbu za obrazovanje na određeni način smo dobili. Deca ređe obolevaju, nemaju teže forme, pitanje i u kom stepenu su prenosioci - naveo je on.

Gradonačelnik je naglasio da je do sada u predškolskim ustanovama bilo 51 zaraženo dete i 389 zaposlenih u predškolskim ustanovama, što nije veliki broj na 30.000 dece koliko trenutno dolazi u vrtiće.

Gradonačelnik kaže da je Grad spreman za prvi sneg, da je nabavljeno dovoljno soli, spremna mehanizacija za čišćenje ulica.

Govoreći o budžetu Grada, on je naveo da je planirano da budžet za narednu godinu bude 1,064 milijarde evra.

Od istakao da će biti nastavljeni započeti projekti, ali da će se raditi i na novim projektima - kanalizaciju u Krnjači, vodovod u Mladenovcu, Kalenić pijaca, pozorište Bojan Stupica, Dom zdravlja Borča, Bulevar Patrijarha Pavla, nova Hitna pomoć...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)