BEOGRADSKE PRIČE: Kako je nekada izgledao Obilićev venac (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

18. 11. 2020. u 11:10

OBILIĆEV venac jedan je od najstarijih delova Beograda, a nalazi se na obodima stare fortifikacije koja je nekada opasavala grad.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Како је некада изгледао Обилићев венац (ФОТО)

Foto arhiva

Još u vreme austrijske vlasti, početkom 18. veka, postojale su četiri kapije kroz koje se ulazilo u tadašnji, omaleni Beograd.

Sava kapija bila je uz samu reku, negde u blizini današnjeg pristaništa, Varoš kapiju je kasnije nasledila istoimena kafana, a nalazila se u blizini sadašnje Saborne crkve, Stambol kapija bila je najpoznatija, po zlu zapamćena, a bila je otprilike ispred sadašnjeg Narodnog pozorišta, da bi Vidin kapija stajala na mestu današnje Prve beogradske gimnazije.

Snimak garaže na Obilićevom vencu potiče iz sedamdesetih godina prošlog veka, što nije teško zaključiti po modelima ondašnjih automobila. Potreba Beograđana za većim parking prostorom nije još bila blizu današnjoj, kada je parking mesto u centru grada gotovo nemoguće naći.

U to doba popularni "fića" ("zastava 750") bio je najčešći automobil na našim saobraćajnicama, uskoro će mu primat preuzeti "stojadin" ("zastava 101"), a na snimku se vidi i prvi model "lade" koja je bila veoma često vozilo na našem prostoru. Ovaj model sovjetske fabrike su pravile na osnovu licence italijanskog "fijata".

Foto arhiva

 

VAROŠ KAPIJA

OVA kafana bila je jedno od obeležja starog Beograda. Uz to zdanje nekada se nalazila prva štamparija u našem gradu. Fizionomija novog grada tražila je da se mnoge okolne zgrade sruše, kao što je bio prvi varoški hotel "Kod jelena", neposredno iznad kafane "?".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!