PUTNICI ZBUNJENI: Kada pitaju gde se nalazi nova stanica "Tošin bunar", dobijaju odgovor na kineskom

S. B. MILOŠEVIĆ

22. 10. 2020. u 11:43

GRAĐANI koji putuju BG vozom za Batajnicu ili Ovču sa stanice "Tošin bunar" u Novom Beogradu, juče su mogli da je nađu samo ako govore kineski!

ПУТНИЦИ ЗБУЊЕНИ: Када питају где се налази нова станица Тошин бунар, добијају одговор на кинеском

Foto M. Anđela

Ovo stajalište od juče je premešteno 150 metara dalje od postojećeg, sa druge strane ulice Tošin bunar, zbog nastavka radova na izgradnji brze pruge Beograd - Novi Sad - Subotica, na delu pruge od Batajnice ka Ovči.

Obaveštenja o tome istaknuta su na sajtu JKP "Beogradski metro i voz", Sekretarijata za javni prevoz i "Srbija voz a. d.", ali nisu dovoljna da se putnici snađu. Obaveštenja nema ni na terenu. Samo su dvojica radnika kineske kompanije koja je zadužena za modernizaciju pruge gestikulacijom pokušavala da upute putnike na novo stajalište.

PROMENA Jedna stanica i za smer ka Ovči i ka Batajnici, Foto M. Anđela

Beograđani, a i reporteri "Novosti", s mukom su našli novu stanicu, jer nikakve oznake nema. Kada se upute ka starom stajalištu, nema natpisa da je ukinuto. Samo su stepenice ograđene, ali putnici znaju drugi ulaz i tuda prolaze kako bi sačekali voz. Dvojica Kineza pokušavaju da im objasne rukama gde treba da čekaju. Engleski ne znaju, pa uz pomoć "Gugl translejta" i opcije za izgovor pokušavaju da upute iznervirane putnike.

- Kinez me je vukao za rukav da mi objasni kuda da idem, jedva sam našao stajalište - jada se Slobodan A. - Bar da zna engleski, nego nikako da objasni. Ne mogu da verujem da nikakvu oznaku, obaveštenje, putokaz nisu stavili.

Šetnja šinama

U POKUŠAJU da stignu do pravog stajališta, korisnici BG voza su juče od starog stajališta išli duž pruge ka novom. Kinezi su im mahali rukama, pokazivali smer, pa umesto da siđu do ulice i pređu je, mnogi su šetali duž šina iako je to vrlo nebezbedno.

Do nove stanice potrebno je skrenuti kod restorana "Perla" malom asfaltiranom stazom, koja se nastavlja stepenicama. Kada se putnici popnu, novo stajalište ih čeka sa desne strane pruge gledano ka gradu. Nigde nije naznačeno da nova stanica važi za oba putna pravca i eto nove nelogičnosti.

KRUŽE Do ulaska u voz putnici moraju da prepešače, Foto M. Anđela

Dara C., na putu ka staroj stanici, srela je putnicu koja joj je objasnila da je stajalište izmešteno. Voz iz Batajnice, koji ide ka centru, došao je, ostavio putnike i nastavio ka centru. A ona je čekala drugi ka Batajnici, ne znajući i dalje da od juče na stanici Tošin bunar postoji jedno stajalište za oba pravca i da voz u tom delu koristi jednu prugu.

STEPENICE VELIKI PROBLEM

DO nove stanice dolazi se uskom stazom, a onda stepenicama. Za one koji vuku torbe, za majke sa decom ili bicikliste, to je veoma nepraktično. U budućnosti ovde će biti lift, ali sada putnici moraju da nose svoje stvari.

Foto M. Anđela

ČEKANjE Staro stajalište, Foto M. Anđela

Desetak ljudi koji su se vrzmali naokolo u pokušaju da otkriju gde staje voz koji ide za Batajnicu, dobili su tu informaciju od novinarke "Novosti", posle poziva nadležnima. Ispostavilo se da staje na novom stajalištu, da dolazi istom prugom, ali da otvara vrata s druge strane voznih kola. Najveći krivac za ovo mučenje putnika je "Infrastruktura železnice Srbije", koja je trebalo da postavi table i obaveštenja za putnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)