U OVČI STANOVI ZA 3.000 LJUDI: Uvid u PDR kompleksa socijalnog stanovanja do 21. oktobra

A. Z. K.

25. 09. 2020. u 23:51

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove stavio je na Javni uvid nacrt plana detaljne regulacije za kompleks socijalnog stanovanja u naselju Ovča.

У ОВЧИ СТАНОВИ  ЗА 3.000 ЉУДИ: Увид у ПДР комплекса социјалног становања до 21. октобра

Foto Printskrin

Površina plana obuhvata skoro osam hektara, a ovde bi u budućnosti trebali da budu izgrađeni vrtić, osnovna škola, stambeni, ali i objekti javnih službi. Javni uvid trajaće do 21. oktobra, a do tada će sugrađani moći da upute primedbe, 5. oktobra biće održana javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda, kada će podnete zamerke biti obrazložene.

Postojeća zona stanovanja, sa površinom manjom od hektara, biće proširena na više od tri. Kako se navodi u planu, izgradnjom dodatnih zgrada očekuje se da će u socijalnom naselju biti više od 3.000 stanovnika.

- Zbog većeg broja stanovnika neophodno je obezbediti vrtić i osnovnu školu. U planu je izgradnja vrtića, koji će moći da pohađa 235 dece - navodi se u dokumentu. - Osnovna škola, koja će biti izgrađena, moći će da primi 450 đaka.

Kako se navodi u planu, ova osmoletka bila bi potpuno opremljena. Nastava bi se izvodila samo u jednoj smeni, a biće 15 odeljenja od prvog do osmog razreda.

I NARODNA KUHINjA

PUNKT narodne kuhinje trebalo bi da nađe svoje mesto u ovom naselju. Kako se navodi u planu, objekat bi trebalo da bude projektovan tako da obezbedi neometan pristup osobama sa invaliditetom i starijim ljudima. Osim kuhinje, planirana je i izgradnja dva prostora za delatnost socijalne zaštite, koje osniva Grad.

Osim obrazovnih ustanova za najmlađe, u novom kompleksu i najstariji sugrađani bi mogli da očekuju mesto za "razonodu".

- Biće izgrađen i klub za stara lica, u okviru kog bi postojala i pomoć u kući. Klub će zauzimati preko 200 metara kvadratnih, a moći će da opsluži oko 100 korisnika - navodi se u nacrtu plana.

Duž Ovčanskog puta planirana je i biciklistička staza. Novoizgrađene saobraćajnice biće široke šest metara, sa uređenim trotoarima i parking-mestima, a kompleks bi trebao da ima 669 parking‑mesta.

S obzirom na to da su sistemi daljinskog grejanja i snabdevanja prirodnim gasom udaljeni, novoizgrađeni objekti neće moći da se priključe na ove mreže.

- U tom delu postoji potencijal geotermalnih voda, koji bi mogao da se iskoristi za snabdevanje toplotnom energijom. Kao toplotni izvori predviđene su toplotne pumpe - navodi se u planu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna