KORISNICIMA USLUGA SVRATIŠTA ZA DECU OTEŽANO PRAĆENJE KOMBINOVANE NASTAVE : "Deca ulice" bez kompjutera

M. S.

10. 09. 2020. u 21:15

ĐACI su u ovu školsku godinu zakoračili pod nešto izmenjenim okolnostima, sa maskom na licu, a mnogi od njih pratiće nastavu malo u klupama, malo pored laptopa i ispred televizora.

КОРИСНИЦИМА УСЛУГА СВРАТИШТА ЗА ДЕЦУ ОТЕЖАНО ПРАЋЕЊЕ КОМБИНОВАНЕ НАСТАВЕ : Деца улице без компјутера

Foto arhiva

Ovakve nastavne okolnosti, ipak, dodatni su teret na nejakim plećima mališana - korisnika Svratišta za decu Beograda, jer mnogi od njih ne mogu da isprate onlajn časove.

Život pun neizvesnosti dodatno im je otežan jer im je i mogućnost školovanja, takođe, neizvesna. Računari, tableti i sve ono što je drugoj deci, njihovim vršnjacima, svakodnevica, njima je misaona imenica. Zbog toga, prepreku je postavila korona i - novi vid nastave.

- Većina naše dece nema mogućnost da prati onlajn i nastavu na daljinu i prepreke sa kojima se suočavamo u ovom smislu su velike - kaže Mina Lukić, koordinatorka Svratišta za decu Beograda. - Mnogo veći problem imali smo dok su škole bile potpuno zatvorene, ali i sada imamo poteškoća. U naše svratište dolazi 250 školaraca, koji pohađaju 34 različite škole.

DONESI UŽINU

KORISNICIMA Svratišta za decu neophodne su grickalice i suva hrana za užinu. Školski pribor, pernice, rančeve, ali i odeću obuću za jesen sugrađani mogu da odnesu u prostorije u Krfskoj 7a i u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145.

Pre i posle škole, u svakom trenutku po desetoro dece smenjuje se u prostorijama Svratišta, kako bi nešto prezalogajili, dobili kutiju spakovane užine, reči podrške, jer zagrljaji sada nisu dozvoljeni. Uz to, njihova stručna lica preuzela su na sebe komunikaciju sa nastavnicima, kako bi njihova deca mogla da drže korak sa gradivom.

- Sa većinom profesora komuniciramo, šalju nam domaće zadatke, pa nekako uspevamo da ispratimo - navodi korodinatorka. - Koriste računare u Svratištu, ali sve to nije dovoljno jer mnogi kod kuće nemaju nikakve uslove. Imali smo jednog donatora koji je želeo da nam da tablete, ali njima treba i pristup internetu, dok mnogi nemaju čak ni struju u svojim domovima.

I jedan njihov korisnik koji je odavno prerastao Svratište redovno ih posećuje, jer pohađa računarski smer, a kod kuće nema kompjuter. Ipak, to ga ne demotiviše da gura razred za razredom. Dok ponekoj deci i sve mogućnosti za školovanje nisu dovoljne, "decu ulice" ove prepreke ne zaustavljaju, već ih guraju napred.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)