"DELTA" ODUSTALA OD SAVA CENTRA: Za prodaju kongresne dvorane nije bilo zainteresovanih

J. D.

22. 08. 2020. u 18:24

NA javni poziv za prodaju Sava centra, jednog od simbola prestonice, nisu se javili zainteresovani kupci, pa javno nadmetanje koje je juče bilo zakazano, nije održano.

ДЕЛТА ОДУСТАЛА ОД САВА ЦЕНТРА: За продају конгресне дворане није било заинтересованих

Foto K. Mihajlović

Kompanija "Delta holding" koja je pominjana kao jedan od zainteresovanih kupaca, odustala je od kupovine, navodno, zbog uslova tendera.

Kako se navodi u saopštenju, u "Delti" su, u procesu analize zaključili da investicija od 80 miliona evra, koja uključuje prodajnu cenu od 27 miliona i obavezno ulaganje od najmanje 50 miliona, ne bi bila isplativa.

- Kao društveno odgovornoj kompaniji, izuzetno nam je stalo da Beograd i Srbija dobiju moderan i funkcionalan kongresni centar. Kako kao jednu od osnovnih delatnosti imamo hotelijerstvo, bilo bi nam u interesu da takav jedan centar mi izgradimo i njime upravljamo - navode nadležni iz "Delta holdinga". - Sava centar, kako ga mi vidimo, bio bi veoma važna karika za razvoj kongresnog turizma i kulture, ali i objekat na koji bi građani Beograda bili izuzetno ponosni. Međutim, kao kompanija koja posluje na tržištu, "Delta" investira vodeći računa o interesima svih zainteresovanih strana, naših partnera, klijenata, zaposlenih, banaka, društvene zajednice. Ako taj interes ne možemo da zaštitimo, onda ne investiramo.

Inače, u oglasnoj dokumentaciji bilo je naznačeno da će konačna kupoprodajna cena biće utvrđena nakon sprovedenog postupka prikupljanja pismenih ponuda, koji zasada još neće biti sproveden. Takođe, kupac se ugovorom obavezuje da u roku od pet godina od dana isplate ceolokupnog iznosa, izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta poslovnog prostora, čija ukupna vrednost ne može biti niža od 50 miliona evra.

"TELEKOM" ZAKUPIO PROSTOR

KAKO su "Novosti" nedavno pisale, kompanija "Telekom" je u Sava centru zakupila 8.000 kvadrata poslovnog prostora, koji se trenutno renovira za potrebe medijske kuće. Zakupci lokala još nisu dobili zvaničnu potvrdu o ostajanju u kongresnom centru.

Precizirano je da kupac ne sme da promeni namenu. Trenutno Sava centar uživa status prethodne zaštite, a u toku je postupak pribavljanja dokumentacije kako bi do kraja godine postao kulturno dobro. Umetnička dela, nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu nisu predmet prodaje. Grad Beograd je neke umetničke slike već preuzeo, dok će neke ostati u Sava centru, ali u vlasništvu Grada.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024