SLEPIMA TEŽE BEZ TONA: Kvar na zvučnoj najavi stajališta najviše ometa putnike sa invaliditetom

A. V. V.

11. 08. 2020. u 12:03

SLEDEĆE stajalište "Terazije". Poštovani putnici očitajte vašu kartu. Ulaz je na prednja, a izlaz na druga i ostala vrata.

СЛЕПИМА ТЕЖЕ БЕЗ ТОНА: Квар на звучној најави стајалишта највише омета путнике са инвалидитетом

KVAR Slučaj je prijavljen kompaniji "Apeks"

Ženski glas iz validatora koji građane svakodnevno u gradskom prevozu obaveštava o trenutnoj i narednoj stanici i servisnim informacijama ume i da "zanemi".

Kvar na zvučnoj najavi stajališta neretko se događa u vozilima gradskog saobraćajnog preduzeća, ali i privatnih prevoznika, a najviše ometa slepe i slabovide putnike.

Kako su, za "Novosti", objasnili u Gradskom sekretarijatu za javni prevoz, zvučna najava stajališta trenutno radi u svim vozilima javnog prevoza.


- Prema informacijama kojima raspolažemo, u ovom trenutku zvučna najava stajališta radi u svim vozilima javnog prevoza, osim u vozilu ID 93508 na liniji 308 koje pripada pogonu "Kosmaj" gde povremeno dolazi do prekida. Ovaj slučaj je prijavljen "Apeksu" koji je zadužen za funkcionisanje celokupnog sistema i očekujemo da se utvrde razlozi nastajanja problema i njihovo otklanjanje u što kraćem roku - navode u nadležnom sekretarijatu. - Popravke eventualnih kvarova obavljaju se redovno na osnovu prijava putnika ili prevoznika, kao i na osnovu uočenih nepravilnosti.


S druge strane, slepe i slabovide osobe tvrde da zvučnih obaveštenja u vozilima gradskog prevoza često nema, što njima stvara veliki problem kada su sami u autobusima, pa ne znaju gde treba da siđu. Sugrađanin Milan D. nedavno se požalio našoj redakciji kako se u linijama 18 i 308 prošle nedelje nije čuo ženski glas iz aparata.
Iz Gradske organizacije slepih Beograda rekli su nam da i njih često zovu slepe i slabovide osobe koje se uporno žale na ovaj učestali problem.

PRVO U "ŠPANCU"


ŽENSKI glas iz aparata za očitavanje karata koji putnike obaveštava o nazivima narednog stajališta u sistemu "Bus plusa" startovao je 26. januara 2012. godine. Cilj govornih automata je da na ovaj način olakša kretanje sugrađanima, ali i turistima, koji će uz ovu pomoć lakše moći da se orijentišu po stajalištima u prestonici. Glasovne najave stanica, pre ovoga, jedino je postojala u španskim tramvajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda