VESIĆ O PROMENI IMENA ULICA: Vučić tražio da ostane Sarajevska

Tanjug

28. 07. 2020. u 09:43

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je, povodom najave gradskih vlasti o promeni imena ulica koje nose imena po toponimima iz SFRJ, da nije reč o brisanju istorije, već o poštovanju srpske istorije.

ВЕСИЋ О ПРОМЕНИ ИМЕНА УЛИЦА: Вучић тражио да остане Сарајевска

Sarajevska ulica u Beogradu, foto: N. Skenderija

Vesić je za TV Prva rekao da je o promeni imena ulica u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je, kako kaže, lično molio da se ne menja ime Sarajevske ulice.

S druge strane, naglasio je Vesić, u Sarajevu su izmenjena imena svih ulica koje su imale nazive po ličnostima iz Srbije i one se sada zovu po njihovim ličnostima.

-Nema razloga da držimo imena sa toponomima iz države koja više ne postoji. Nema potrebe da Beograd ima Hrvatsku ulicu jer nigde u državi Hrvatskoj ne postoji Srpska ulica. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Slovenije...-rekao je Vesić.

Na pitanje da li je reč o političkoj odluci, on je rekao: "Kako možete da kažete da je to politička priča kada štitimo naš nacionalni identitet."

-Ne može nama biti važniji Matija Gubac od Ružice Sokić-istakao je Vesić i zapitao da li je on zadužio i pružio Srbiji više od Ružice Sokić.

Vesić je naglasio da će u Beogradu ulice nositi imena ljudi koji su važni za Srbiju i onih koji su zadužili čovečanstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (60)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)