NOVOSTI SAZNAJU: Nestaju imena ulica iz sredina gde se zatire srpstvo

Dragana Matović

26. 07. 2020. u 09:00

U MAPU teritorije Beograda uskoro će da bude upisano još nekoliko ulica. Tako će, na primer, žitelji Zagorske ulice u Zemunu uskoro dobiti adresu u Ulici Blagoja Jovovića, koja će biti nazvana po atentatoru na Antu Pavelića.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Нестају имена улица из средина где се затире српство

Zagrebačka ulica / Foto I. Marinković

Nove table, kako "Novosti" saznaju, osvanuće i na još nekim ulicama. Biće promenjena imena ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, zatim Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke (Zvezdara). Menjaće se nazivi i LJubljanske, Bledske, Bosanske i Mariborske na Zvezdari, Celjske ulice na Vračaru, Lopudske na Savskom vencu, Murske na Voždovcu, Zeničke na Paliluli.

Ranije je Zadarska ulica preimenovana u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanovu, a gradske vlasti razmišljaju da li da promene imena Sarajevske i Mostarske ulice na Savskom vencu. Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima. O razlozima za promenu naziva ulica govori, za "Novosti", Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

- Grad Beograd u svojoj istoriji bio je glavni grad država čiji su sastavni deo bile različite teritorije i narodi - kaže Vesić. - Imenima ulica ili spomenicima glavni grad predstavlja čitavu državu. Zato danas u Beogradu veliki broj ulica nosi imena po geografskim pojmovima iz republika bivše Jugoslavije. Nije normalno da mi u Beogradu imamo Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu. Kao što nije normalno ni to što smo imali do pre tri godine ulicu Goce Delčeva, osnivača VMRO, koji je možda zadužio Severne Makedonce, ali Srbe nije nikako. Takođe, nije normalno da se pojedine naše ulice zovu po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu.

Zenička ulica / Foto Z. Jovanović

Od glavnih gradova republika bivše Jugoslavije samo Podgorica i Skoplje imaju Beogradsku ulicu.

Najlakše s novim naseljima

OD 2000. godine do danas više od 9.000 ulica u Beogradu je promenilo naziv. Neke od njih su preimenovane i više puta, drugima su vraćena imena koja su ranije nosile, a neke od izmena digle su prašinu i izazvale negodovanje u javnosti.

- Najbolje je novim naseljima i novim sokacima koji niču u okolini Beograda dati imena koja neće biti sporna ni kontroverzna i koja neće biti menjana kad na vlast dođu druge političke garniture - smatra Momčilo Pavlović. - Ne bi trebalo davati nazive po imenima ličnosti čiji lik i delo nisu dovoljno izučeni ili mogu biti kontroverzni.

- Moj stav je da je to pitanje reciprociteta - kaže Vesić. - S druge strane, nemamo ulice koje nose ime po gradovima u kojima se poštuje Beograd. Recimo Beč ima Beogradski trg, a mi nemamo Bečku ulicu, Brisel ima Beogradsku ulicu, ali mi nemamo Briselsku. Red je da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gde se zatire sve što podseća na srpstvo.Dakle, ulice Beograda pre svega treba da budu način da pokažemo poštovanje prema ljudima koji su zadužili našu zemlju, prema prijateljskim zemljama i narodima, kao i prema onima koji su zadužili čovečanstvo. Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo.

Istoričar dr Vasilije Krestić smatra da je to ispravna odluka i da bi imena nekih ulica u Beogradu svakako trebalo da se promene:

Murska ulica / Foto Ž. Knežević

- Imamo mnogo značajnih ličnosti iz sveta politike, kulture, nauke i umetnosti po kojima bi trebalo imenovati ulice, a ima i razloga da po principu "ja tebi, ti meni" nazovemo pojedine ulice imenima gradova koji imaju Beogradsku ulicu.

Istoričar dr Momčilo Pavlović smatra da promena imena ulica zahteva ozbiljnu diskusiju, ali da je to i politička odluka.

Nova dokumenta besplatno

GRAĐANI se pitaju koliko će plaćati nova dokumenta ako se promeni ime njihove ulice. Malo njih zna da na osnovu zaključka Vlade iz prošle godine organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova izdaju lične karte bez plaćanja propisanih naknada.

Ne smatra se promenom prebivališta u skladu sa Zakonom o prebivalištu i boravištu građana promena naziva ulice i kućnog broja, a da adresa stanovanja faktički nije promenjena, te ne postoji obaveza izdavanja novog pasoša i nove saobraćajne dozvole zbog te činjenice.

Podatak o adresi stanovanja sa novim nazivom ulice i kućnim brojem će se upisati prilikom izdavanja novog pasoša i nove saobraćajne dozvole zbog isteka važenja prethodno izdatog pasoša, odnosno saobraćajne dozvole.

- Srpska istorija 20. veka je srasla sa istorijom jugoslovenskih država, bilo kraljeve bilo Titove, a srpski narod živeo je u jednoj državi samo kad je bilo Jugoslavije. Danas, ako nije proteran, sveden je na beznačajnu manjinu ili sa tendencijom otvorenog ugnjetavanja živi na tim prostorima koji su u sklopu otcepljenih jugoslovenskih republika. Zato je veliko i ozbiljno pitanje šta bi trebalo čuvati u svesti i preko naziva ulica. To što se u tim novonastalim državicama brišu srpski toponimi ili ih nema govori o njima i otvorenoj antisrpskoj politici.

Pavlović podseća da su velika srpska imena, velika srpska dela, srpske bitke i srpska stradanja, pa i mesta gde su Srbi nekada živeli, a odakle su proterani, kao što su Banija, Lika, Kordun, i sva mesta u kojima su živeli ili još uvek u fragmentima žive, dobrim delom vezana za toponime sadašnjih državica, bivših jugoslovenskih republika.

- Ne verujem da ikome pada na pamet da izbriše iz naziva ulica i svesti toponime kao što su Kajmakčalan, Bregalnica, Ovče i Dobro Polje, Jasenovac, Jadovno, Sarajevo, Knin, i mnogo drugih toponima. Ono što nema veze sa srpskom istorijom, tradicijom, mestima gde Srbi nisu ostavili svoje tragove života i stvaranja, a posebno ono što je vezano za komunističku ideologiju, manje ili više, uz ozbiljno obrazloženje treba promeniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga