Ulice za pešake i bicikliste, dvotočkaši u žutoj traci: Predlog Grada Beograda za izmenu zakona čeka novog premijera i ministre

B.B.

15. 06. 2020. u 14:05

GRAD će uputiti Vladi predloge za izmene zakona kojima će u prestonici biti omogućeno da se naprave biciklističko-pešačke ulice, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Улице за пешаке и бициклисте, двоточкаши у жутој траци: Предлог Града Београда за измену закона чека новог премијера и министре

Foto: I. Marinkovć

Zbog predstojećih izbora, ova inicijativa će, najverovatnije, sačekati novog premijera i ministre.

Prema rečima Vesića, u predlozima koje je podržala i premijerka Ana Brnabić navedeno je da se uvedu biciklističko-pešačke ulice, u kojima bi biciklisti i pešaci imali prednost u odnosu na automobile. U tim ulicama vozila ne bi mogla da voze brže od 10 kilometara na čas.

- To će biti, uglavnom, manje ulice, koje će povezivati različite biciklističke staze, kako bi u starom delu grada biciklisti mogli da koriste staze - naveo je Vesić. - Jedna od tih ulica biće Kneginje Zorke. Među predlozima za izmene zakona biće i da biciklisti mogu da koriste žute trake, da imaju određene subvencije za kupovinu bicikala domaće proizvodnje, kao i da mogu da koriste jednosmerne ulice u oba smera.

Vesić kaže da se u ovom trenutku radi 7,7 kilometara biciklističkih staza, a ukupno u Beogradu zasada ima oko 110 kilometara biciklističkih staza. Plan je da se u naredne dve godine uradi još 120 kilometara, a u septembru će biti ponovo raspisan tender za javne bicikle, koji je već dva puta propao jer se niko nije javljao.

TENDER ZA SAVE MAŠKOVIĆA

VESIĆ je najavio da će biti raspisan tender za projektovanje i izgradnju Ulice Save Maškovića i Crnotravske na Voždovcu. On je istakao da ne samo Voždovčani, već mnogi koji koriste taj deo grada, znaju kakav je to saobraćajni čep.

- Protekle dve godine rešavane su restitucija i imovina - rekao je Vesić. - Trebaće nam dva, tri meseca da izaberemo proizvođača, ulice će biti proširene na četiri trake, što će bitno rasteretiti taj deo grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024