REKONSTRUKCIJE ULICA U BEOGRADU: Evo ko pravi spiskove prioriteta i kako radovima diriguju opštine

J.Dinčić

14. 07. 2020. u 11:21 >> 02:40

PUTARI u prestonici trenutno rade na asfaltiranju više od 100 gradskih saobraćajnica.

РЕКОНСТРУКЦИЈЕ УЛИЦА У БЕОГРАДУ: Ево ко прави спискове приоритета и како радовима диригују општине

Foto Privatna arhiva

Međutim, da bi neka od centralnih ulica u prestonici kojom saobraća i neka od linija javnog gradskog prevoza došla na red za sanaciju, mora se naći na spisku prioritetnih. Program radova po kojem se asfaltiraju ulice donosi Sekretarijat za saobraćaj na osnovu predloga gradonačelnika i prioriteta koji odrede gradske opštine u skladu sa sredstvima u budžetu.

- Kriterijum po kom je neka ulica dospela na spisak prioritetnih su brojni, a jedan od glavnih je da su na trasi rešeni svi imovinsko--pravni odnosi - objašnjavaju u Sekretarijatu za saobraćaj.

Iako se stiče utisak da su se opštinski čelnici od početka godine fokusirali uglavnom na sređivanje lokalnih puteva, akcenat je stavljen na ulice drugog prioriteta. Mašine i teška mehanizacija okupirale su ulice dužine oko jednog kilometara koje su uglavnom samo bile nasute kamenom. Novim slojem asfalta prekrivene su brojne ulice na teritoriji opština Palilula, Voždovac, Surčin, Rakovica, Čukarica, Zvezdara, ali i u Obrenovcu i Mladenovcu. Prvi put asfalt su dobile i pojedine ulice u selima koja teritorijalno pripadaju Barajevu, Sopotu i Surčinu.

Pre samo nekoliko dana Grad je završio rekonstrukciju Ulice Željka Milivojevića, u naselju Kaluđerica, koja inače povezuje ovo mesto sa izlazom na auto-put. Takođe, u ovom gročanskom mestu, od prošle godine sredstvima Grada i Opštine urađeno je 16 kilometara ulica. Ove godine Opština je obezbedila sredstva za oko 25 ulica odnosno kad se to preračuna - za oko 20 kilometara.

Foto Privatna arhiva

Ipak glavne saobraćajnice u Grockoj poput Smederevskog puta kojim saobraća čak devet linija javnog gradskog prevoza, ili Ulice vojvode Stepe Stepanovića u Kaluđerici kojom krstare autobusi na liniji 309, ni ove godine nisu dospele na spisak prioritetnih. Iako su duž kolovoza rupe i krateri na svakih sto metara, nadležni iz Opštine ističu da to nije njihova nadležnost.

- Ulice kojima se kreću vozila javnog gradskog prevoza, kao i kategorisane puteve, održava Grad - ističu nadležni iz GO Grocka.

Slična situacija je doskoro bila i duž Zrenjaninskog puta, gde je većina rupa nedavno sanirana, dok je nastavak radova planiran u danima vikenda. Međutim, na pitanje koje ulice se trenutno nalaze na spisku prioriteta za ovu godinu, odgovor u Gradskoj upravi nismo dobili.

BRAĆE JERKOVIĆ

U NAREDNIM danima biće sprovedeni radovi na redovnom održavanju, koje izvode radnici JKP "Beograd put" na Voždovcu. Za saobraćaj će do 22. avgusta biti zatvorena Ulica braće Jerković, od ulica Siva stena do Darvinove. Takođe, od petka pa sve do 9. avgusta za saobraćaj će biti zatvorena Dubrovačka ulica, od Ulice braće Puhalović do Obilićevog venca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)