POMOR U JOJKIĆA DUNAVCU: Kamioni istovarili otrov?

J. G. - A. Z. K.

20. 07. 2020. u 07:55

ČLANOVI udruženja "Eko-Pančevački rit" pronašli su pre nedelju dana uginule ptice i ribu u Jojkića dunavcu, koji se nalazi četiri kilometra od Pančevačkog mosta.

ПОМОР У ЈОЈКИЋА ДУНАВЦУ: Камиони истоварили отров?

Foto

Zagađivača u blizini nema, a građani koji imaju vikendice na ovom potezu rekli su da su čuli kamion u blizini, a članovi udruženja pronašli su i tragove guma, neposredno uz ovaj rukavac.

Kako su nam rekli iz "Eko-Pančevački rit" oni su na teren izašli po pozivu građana, tamo su zatekli osam uginulih labudova, šest pataka i velika količina ribe koja je plutala na površini.

- Kada smo se pojavili nismo zatekli ni jednog galeba, iako su oni prirodni čistači. Voda je bila indigoplave boje, a s obzirom na to da nije bilo galebova, sumnjamo da su životinje uginule usled trovanja - rekli su nam iz ovog udruženja. - Na vodi smo primetili i bele masne fleke.

Na Jojkića dunavcu je zabranjeno sportsko i komercijalno pecanje, a ovaj rukavac je inače prirodno mrestilište šarana.

U vodnoj inspekciji Sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su nam da u prethodnom periodu na njihovu adresu nije stigla nijedna prijava ovim povodom.

- Ranijih godina je bilo sličnih prijava u vezi sa levom obalom Dunava, ali inspektori nikad nisu nalazili mrtve ptice - rekli su nam u sekretarijatu. - Pomor manje ribe je u ovom periodu čest, međutim razlog tome nije trovanje, već smanjena količina kiseonika u vodi pri niskom vodostaju.

Oni su nam takođe rekli da će njihovi inspektori izaći na pomenutu adresu kako bi obavili inspekcijski nadzor.

Budimir Grubić iz "Veterine Beograd" rekao nam je da oni nemaju informacije o pomoru ribe i ptica u Jojkića dunavcu.

GALOVICA ZATRPANA

KAKO su "Novosti" već pisale o problemima na prestoničkim vodotokovima, prošlog meseca bilo je reči o zatrpanom kanalu Galovica. Žitelji koji stanuju u blizini ovog kanala alarmirali su nadležne kako bi Galovicu uredili. U okolini ima dosta uraslog šiblja, razbacano je i smeće, stari nameštaj i plastika, a plutala su i tela uginulih životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)