NESNOSAN SMRAD GUŠI PRESTONICU: Evo šta je uzrok, kiša pročistila vazduh

S. Vidačković

18. 07. 2020. u 09:10 >> 01:24

NEPRIJATAN miris koji podseća na fekalije već nekoliko dana oseća se u gotovo svakom delu Beograda.

НЕСНОСАН СМРАД ГУШИ ПРЕСТОНИЦУ: Ево шта је узрок, киша прочистила ваздух

Foto N.Skenderija

Kao i svake godine u ovo doba, sugrađani koji žive u Novom Beogradu, Mirijevu i Višnjičkoj banji imaju najviše pritužbi na smrad. Nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnjavaju da je ova pojava redovna u letnjim mesecima, zbog povlačenja vodostaja, ali da takav vazduh nije nimalo štetan po zdravlje sugrađana.

Prema rečima dr Andreja Šoštarića iz GZzJZ, prethodnih dana nije bilo povećavanja zagađujućih materija u vazduhu nad Beogradom, a smrad na koji se žale sugrađani karakterističan je za ovo doba godine.

- Uvek se u letnjim mesecima, julu, a pogotovo u avgustu javljaju neprijatni mirisi koji najverovatnije potiču od raspadanja organskih materija, koje su svuda oko nas - kaže dr Šoštarić. - Tokom leta, vodostaj reka opada, a s obzirom na to da grad još nema postrojenje za preradu otpadnih voda, sve te organske materije koje se izlivaju u reke, ostaju u priobalju. Tu su izložene suncu i visokom temperaturama, raspadaju se, što za posledicu ima emitovanje takvog mirisa. On jeste neprijatan, ali nije zagađujući i ni na koji način ne može da ugrozi naše zdravlje, samo nam utiče na komfor.

On ističe da će se ova pojava trajno rešiti kada Grad izgradi fabrike za preradu otpadnih voda, čime će biti problem biti trajno rešen. Do tada, navodi Šoštarić, moramo da naučimo da živimo s tim jer se smrad širi svake godine u isto vreme.

- Mi iz Gradskog zavoda svakodnevno pratimo kvalitet vazduha na više od 30 mernih mesta širom prestonice. Pažljivo smo pratili rezultate u poslednja dva dana i videli smo da nije bilo porasta nijedne zagađujuće materije. Nema razloga za strah, to je miris koji ne traje dugo i moramo da se strpimo dok ne nestane.

KIŠA OTERALA SMRAD

NEPRIJATAN miris koji je poslednjih dana gušio Beograđane juče se nimalo ili uopšte nije osećao u celom gradu. Kiša, koja je padala u noći između petka i subote, te pad temperature očigledno su uticali na ublažavanje smrada koji nastaje kao posledica raspadanja organskih materija u priobalju. Kako su nam rekli stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, miris jeste neprijatan, ali ne sadrži zagađujuće čestice, te nema nikakve opasnosti za zdravlje sugrađana.

RAZLIKA IZMEĐU LETA I ZIME

IZ Gradskog zavoda kažu da je tokom leta u Beogradu odličan kvalitet vazduha.

- Leti je kvalitet vazduha odličan, za razliku od zime, jer ne rade individualna ložišta, a karakteristike atmosfere su takve da ne pogoduju zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!