NESNOSAN SMRAD GUŠI PRESTONICU: Evo šta je uzrok, kiša pročistila vazduh

S. Vidačković

subota, 18. 07. 2020. u 09:10 >> 01:24

НЕСНОСАН СМРАД ГУШИ ПРЕСТОНИЦУ: Ево шта је узрок, киша прочистила ваздух

Foto N.Skenderija

NEPRIJATAN miris koji podseća na fekalije već nekoliko dana oseća se u gotovo svakom delu Beograda.

Kao i svake godine u ovo doba, sugrađani koji žive u Novom Beogradu, Mirijevu i Višnjičkoj banji imaju najviše pritužbi na smrad. Nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnjavaju da je ova pojava redovna u letnjim mesecima, zbog povlačenja vodostaja, ali da takav vazduh nije nimalo štetan po zdravlje sugrađana.

Prema rečima dr Andreja Šoštarića iz GZzJZ, prethodnih dana nije bilo povećavanja zagađujućih materija u vazduhu nad Beogradom, a smrad na koji se žale sugrađani karakterističan je za ovo doba godine.

- Uvek se u letnjim mesecima, julu, a pogotovo u avgustu javljaju neprijatni mirisi koji najverovatnije potiču od raspadanja organskih materija, koje su svuda oko nas - kaže dr Šoštarić. - Tokom leta, vodostaj reka opada, a s obzirom na to da grad još nema postrojenje za preradu otpadnih voda, sve te organske materije koje se izlivaju u reke, ostaju u priobalju. Tu su izložene suncu i visokom temperaturama, raspadaju se, što za posledicu ima emitovanje takvog mirisa. On jeste neprijatan, ali nije zagađujući i ni na koji način ne može da ugrozi naše zdravlje, samo nam utiče na komfor.

On ističe da će se ova pojava trajno rešiti kada Grad izgradi fabrike za preradu otpadnih voda, čime će biti problem biti trajno rešen. Do tada, navodi Šoštarić, moramo da naučimo da živimo s tim jer se smrad širi svake godine u isto vreme.

- Mi iz Gradskog zavoda svakodnevno pratimo kvalitet vazduha na više od 30 mernih mesta širom prestonice. Pažljivo smo pratili rezultate u poslednja dva dana i videli smo da nije bilo porasta nijedne zagađujuće materije. Nema razloga za strah, to je miris koji ne traje dugo i moramo da se strpimo dok ne nestane.

KIŠA OTERALA SMRAD

NEPRIJATAN miris koji je poslednjih dana gušio Beograđane juče se nimalo ili uopšte nije osećao u celom gradu. Kiša, koja je padala u noći između petka i subote, te pad temperature očigledno su uticali na ublažavanje smrada koji nastaje kao posledica raspadanja organskih materija u priobalju. Kako su nam rekli stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, miris jeste neprijatan, ali ne sadrži zagađujuće čestice, te nema nikakve opasnosti za zdravlje sugrađana.

RAZLIKA IZMEĐU LETA I ZIME

IZ Gradskog zavoda kažu da je tokom leta u Beogradu odličan kvalitet vazduha.

- Leti je kvalitet vazduha odličan, za razliku od zime, jer ne rade individualna ložišta, a karakteristike atmosfere su takve da ne pogoduju zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

rade

19.07.2020. 09:41

to je smrad iz kanalizacije ,lako je proveriti stanite iznad svake šahte i brzo ćete biti omamljeni užasnim smradom ljudskih fekalija koje ne prečišćene odlasze udunav i savu

lili

19.07.2020. 12:27

@rade - Da, zaista je to smrad iz kanaliyacije. reba samo da prodjete pored zgrade, nedavno otvorenog trznog centra u Mis Irbijevoj ulici. 300 m pa do kraja ygrade ko ziv ko mrtav. Nisu tu čista posla u Rezilijentnom (prilagodljivom, "zelenom",pametnom grada o kome se uporno ćuti.

Matija

19.07.2020. 09:57

Neznanm o Novom Begradu ali znam zaKaraburmmu,Visnjicku Banju,Mirijevo razzlog za SMRAD je DEPONIJA KOD ADE HUJE NAPRAVLJNJEM ZATRPAVANJEM DELOM DUNAVA KOD VISNJICKE ULICE NA KARABURMI DJUBRETOM KOOJE JE GRADSKA CISTOCA TAMO DEPONIRALA GODINNAMA ODD TADAJE POCEO SMRAD JER TU SAM KAO DETE BIO SVEDOK

Mr Radomir Scepanovic

19.07.2020. 14:01

Beograd pored dve reke jos nije napravio postrojenje za tehnicku vodu kojom bi se prale ulice!To isto vazi za bilo koji grad u Srbiji u cijoj blizini prolazi reka!Strokave ulice, svuda po Srbiji! A pstrojenjea za otpadne vode, je tek daleko!