POSTAVLJANJE SPOMENIKA NEMANJI: Vesić otkrio kada će se podizati monumentalni kip na Savskom trgu u Beogradu

J. DINČIĆ

15. 07. 2020. u 10:00

POSTAVLjANjE postamenta na kojem će se nalaziti spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu počeće najkasnije 4. avgusta.

ПОСТАВЉАЊЕ СПОМЕНИКА НЕМАЊИ: Весић открио када ће се подизати монументални кип на Савском тргу у Београду

Foto N. Skenderija

To je, za "Novosti", potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Spomenik koji se podiže na predlog predsednika Aleksandra Vučića, izliven je u ateljeu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi. U srpsku prestonicu će stizati u delovima, do sredine septembra, a završetak spomenika, kako se očekuje, biće okončan do sredine oktobra.

- Postavljanje postamenta na kome će se nalaziti spomenik počeće 4. avgusta. Sam postament predstavlja razbijeni vizantijski šlem u čijoj unutrašnjosti će se nalaziti reljefi sa najznačajnijim događajima srpske istorije iz vremena u kome je živeo Stefan Nemanja - kazao je Vesić i dodao da će ekipa ruskih majstora koji će postavljati spomenik biti u Beogradu već 3. avgusta.

Aleksandar Rukavišnjikov/Foto Promo

 

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je bilo planirano da postavljanje spomenika otpočne do kraja marta, ali je zbog proglašene pandemije kovida 19 čitav posao odložen.

- Spomenik će dolaziti do sredine septembra u delovima i sukcesivno će biti postavljan kako bi radovi na njemu bili završeni do sredine oktobra - rekao je Vesić.

On je objasnio da su već urađeni temelji za spomenik. Šipovi su postavljani na dubini od 12 metara, a sama visina spomenika biće 23 metra, što je ravno zgradi od sedam spratova.

- Ovo će biti najveći spomenik u istoriji Srbije, a kakav bi inače bio kada ga podižemo rodonačelniku naše najveće i najznačajnije srednjovekovne dinastije. Spomenika ne bi bilo, a ni uređenja Savskog trga, da to nije bila izričita želja predsednika Vučića, koji se ne bori samo za budućnost Srbije već i za to da sačuvamo slavnu prošlost - kazao je Vesić. - Na samom Savskom trgu nalazi se zgrada Stare železničke stanice čije su fasada i krov renovirani i koja će postati jedan od najznačajnijih srpskih muzeja. Savski trg će tako biti mesto kojim ćemo da se ponosimo.

OBNOVA U FAZAMA

OBNOVA Savskog trga odvijala se u nekoliko faza. Prva je obuhvatala izgradnju platoa ispred stanice, potom su usledili radovi oko izgradnje crpne stanice, dok je treća faza obuhvatila izgradnju celokupne tramvajske mreže i kolovoza. Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji je završna faza. Planirano je da radovi na Savskom trgu budu gotovi do 15. novembra.

Prvobitno je bilo planirano da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred zgrade nekadašnje železničke stanice. Ipak, kako ne bi zaklanjao ovo zdanje, u odnosu na prvi plan, kada je zamišljeno da stoji tačno u centru, biće pomeren malo udesno.

Postament je u obliku napuklog vizantijskog šlema iz kog se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje - Studenica i Hilandar.

Na četiri velika reljefa koje je napravio Rukavišnjikov posetioci će moći da vide najvažnije događaje porodice Nemanjić: od srpskih ratova pa do porodičnog stabla velike dinastije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove