VAKCINA BEZ ZAKAZIVANJA: U šest beogradskih domova zdravlja imunizacije protiv HP virusa

B.B.

17. 04. 2024. u 15:08

U ŠEST domova zdravlja - Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica, Rakovica i Stari grad, roditelji će moći da vakcinišu decu protiv humanog papiloma virusa bez zakazivanja. U sklopu Evropske nedelje imunizacije organizovana je nedelja otvorenih vrata.

ВАКЦИНА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: У шест београдских домова здравља имунизације против ХП вируса

DZK

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović navela je da je, prema najnovijim podacima tog Instituta do sada je prvom dozom protiv HPV, vakcinisano 5,6 odsto devojčica i dečaka, a do 12. aprila dato je ukupno 75.615 doza vakcine.

- Jedan od najznačajnijih uzročnika koji svojim dugotrajnim prisustvom dovodi do promene na sluzokoži grlića materice je humani papiloma virus sa više od 20 različitih varijanti. Kao sistem zdravstvene zaštite u obavezi smo da predočimo da je to bolest, odnosno maligni proces koji može da se spreči. Uvek je sprečavanje takvih malignih bolesti najbolje ukoliko za takav proces postoji vakcina - navela je Jovanović.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Voždovac Aleksandra Sekulić Frković navela je da u toku nedelje otvorenih vrata pregledi kod pedijatara neće morati da se zakazuju, a da će svako dete će pre vakcinacije vakcinom protiv HPV-a biti pregledano.

- S obzirom na to da imamo dobru saradnju i sa školama na teritoriji Opštine Voždovac, obavestili smo i sve rukovodioce škola o nedelji otvorenih vrata - rekla je ona. - Do sada smo imali dosta dobar odziv, vakcinisali smo veliki broj dece na našoj opštini HPV vakcinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)