POČELA SANACIJA OBJEKATA CENTRALNE VLASTI U SARADNJI SA RAZVOJNOM BANKOM SAVETA EVROPE: Za 26 zgrada 40 miliona evra

Š.Marović

09. 04. 2024. u 13:03

MINISTARSTVO rudarstva i energetike obezbedilo je 40 miliona evra za energetsku sanaciju 26 od 56 zgrada centralne vlasti, među kojima je i Palata "Srbija". Radovi na tom objektu trebalo bi da budu završeni do 2027. godine. Projekat adaptacije realizuje se u saradnji sa Razvojnom bankom saveta Evrope i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj.

ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ОБЈЕКАТА ЦЕНТРАЛНЕ ВЛАСТИ У САРАДЊИ СА РАЗВОЈНОМ БАНКОМ САВЕТА ЕВРОПЕ: За 26 зграда 40 милиона евра

Foto M. Anđela

Početak realizacije ovog projekta juče je obeležen u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

- Ušteda energije je nešto od čega svi imamo koristi i to najbolje znaju građani koji su ostvarivali popuste na električnu energiju ili koristili subvencije da zamene vrata i prozore, ugrade kotlove i solarne panele - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Zavod će posle sanacije, uz sve mere koje se sprovedu, godišnje štedeti oko 10.000 evra, a potrošnja energije i emisija ugljen-dioksida će se prepoloviti - napominje ona. - Već na jesen ćemo imati energetski podmlađenu zgradu.

Među prvim objektima koji će biti energetski sanirani u okviru projekta su i zgrade Zavoda za intelektualnu svojinu, Direkcije za mere i dragocene metale, Uprave za poljoprivredno zemljište, Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kao i zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva rudarstva i energetike.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš ocenio je da je povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada korisno za zdravlje, životnu sredinu i budžet, jer smanjuje račune za struju i grejanje, kao i emisije gasova sa efektom staklene bašte i zagađujućih čestica.

- Ušteda energije koju ćemo postići renoviranjem 26 zgrada centralne vlasti je ekvivalentna, na primer, godišnjoj potrošnji električne energije svih građana u opštini Sokobanja - kaže on. - Ukoliko bi se rekonstruisali svi javni objekti u Srbiji, jedna termoelektrana bi postala suvišna.

 

EU obezbedila 150 miliona evra

ZMENICA šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva kaže da je energetska efikasnost ključna za smanjenje emisija koje izazivaju zgrade.

- To je važan element u borbi protiv klimatskih promena. Zato je EU do sada obezbedila oko 150 miliona evra bespovratnih sredstava za renoviranje javnih zgrada u Srbiji. Naš fokus je na zgradama u obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sektoru - ističe ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?