MOČVARE ČISTE VAZDUH BOLJE NEGO ŠUME: Međunarodni dan vlažnih staništa obeležava se danas

S.V.

03. 02. 2024. u 07:00

MEĐUNARODNI dan močvarnih staništa obeležava se danas, a Beograd može da se pohvali sa čak dve. Na levoj obali Dunav analaze se močvare Reva i Beljarica, dva važna staništa u gradskoj sredini koja treba sačuvati od industrijalizacije i urbanizacije.

МОЧВАРЕ ЧИСТЕ ВАЗДУХ БОЉЕ НЕГО ШУМЕ: Међународни дан влажних станишта обележава се данас

Foto: Printskrin

Kako ističu iz Udruženja "Bela čaplja", močvare su veoma značajne za ribe, vodozemce, gmizavce, ptice i sisare jer obezbeđuju sklonište i izobilje hrane, bezbedno mesto za mrest, polaganje jaja, razvoj larvi, gnežđenje, odmor pri migraciji, pojilo, lov, koridor za kretanje...

- Međunarodni dan močvarnih, vlažnih staništa obeležava se 2.februara, kada je potpisana Ramsarska konvencija o močvarama, kao važnim habitatima ptica močvarica - kažu iz "Bele čaplje". - Konvencija je potpisana u iranskom gradu Ramsaru 1971.godine kao sporazumna saradnja pri zaštiti močvara. Iako močvare pokrivaju samo tri odsto naše planete, one poniru oko 30 odsto ukupne kopnene mase ugljenika, što je duplo više nego što to čine sve šume sveta zajedno.

U ovim staništima, ugljen-dioksid skuplja se iznad površine putem biljaka foto-sintezom, i ispod površine u tresetu. Treset ili močvarno blato nastaje razgradnjom mahovina, trave, stabala u ovim područjima, te se u njegovim slojevima zadržava ugljenik koja ostaje tu hiljadama godina. Ovakav način poniranja ugljen - dioksida je deset puta delotvorniji i dugovečniji nego kada se proces dešava iznad površine tla. Voda se u ovom zemljištu filtrira, oslobađa metala i različitih zagađenja, kroz podzemne vodotokove, uz pomoć korenja biljaka i tako filtrirana produžava u velike vode - ističu u udruženju.

- Zato je jako važno širiti svest o značaju ovih područja i raditi na njihovoj zaštiti. Na svetu je do sada uništeno oko 90 odsto močvarnih staništa kao posledica ljudske aktivnosti za potrebe poljoprivrede i izgradnje, međutim, danas se zbog uvida u važnost ovih staništa radi na njihovoj zaštiti, dok se u skandinavskim zemljama radi na rehabilitaciji davno isušenih močvarnih staništa - zaključuju u udruženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)