TAŠMAJDAN: Park i naselje u srcu Beograda

Novosti online

17. 11. 2023. u 21:23

TAŠMAJDAN je jedno od najstarijih i najznačajnijih mesta u Beogradu, koje ima bogatu istoriju, kulturu i prirodu.

ТАШМАЈДАН: Парк и насеље у срцу Београда

Foto M. Labudović

Tašmajdan je složenica turskih reči "taş" i "meydan", što znači mesto odakle se vadi kamen ili rudnik. Ovo ime potiče iz perioda osmanske vladavine, kada je na ovom mestu postojao kamenolom, odakle se vadio kamen za gradnju i popravku beogradskih zdanja. U kamenolomu su radili i srpski rudari, koji su dobijali dozvolu od Turaka da vade kamen za svoje potrebe. 

Kamenolom je bio aktivan sve do 19. veka, kada je zatvoren zbog opasnosti od urušavanja i potresa. Na njegovom mestu je nastala bara, koja je bila puna vode i blata, i koja je predstavljala smetnju za stanovnike i saobraćaj. Bara je isušena 1927. godine, kada je započet projekat uređenja parka na Tašmajdanu. Park je zvanično otvoren 1929. godine, i od tada je postao jedan od najlepših i najomiljenijih parkova u Beogradu. 

Park i spomenici

Tašmajdanski park se prostire na površini od oko 11 hektara, i ima raznovrsnu vegetaciju, staze, fontane, igrališta i sportske terene. Takođe je bogat spomenicima koji svedoče o različitim epohama i događajima koji su obeležili Beograd. Neki od najpoznatijih spomenika su:

Foto: D. Milovanović

- Spomenik Vuku Karadžiću, koji je podignut 1937. godine, u čast reformatora srpskog jezika i književnosti. Spomenik je delo vajara Đorđa Jovanovića, i predstavlja Vuka kako sedi na stolici i drži knjigu u ruci. 

- Spomenik Iliji Kolarcu, koji je podignut 1938. godine, u čast trgovca i dobrotvora, koji je ostavio svoje imanje za osnivanje Kolarčeve zadužbine. Spomenik je delo vajara Sretena Stojanovića, i predstavlja Kolarca kako stoji i drži šešir u ruci. 

- Spomenik palim borcima, koji je podignut 1954. godine, u čast boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koji su poginuli u borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine. Spomenik je delo vajara Antuna Augustinčića, i predstavlja tri bronzane figure boraca koji nose zastavu. 

- Spomenik Nikoli Tesli, koji je podignut 2006. godine, u čast naučnika i pronalazača, koji je dao veliki doprinos razvoju elektrotehnike i fizike. Spomenik je delo vajara Frana Kršinića, i predstavlja Teslu kako stoji i drži kuglu u ruci. 

Tašmajdan je takođe bogat objektima, koji imaju važnu ulogu u životu i kulturi grada. Neki od najpoznatijih objekata su:

- Crkva Svetog Marka, koja je izgrađena 1940. godine, u stilu srpsko-vizantijske arhitekture. Crkva je posvećena svetom Marku, i čuva mošti cara Dušana, patrijarha Germana i drugih znamenitih ličnosti. Crkva je takođe poznata po svojim freskama, ikonama i mozaicima. 

Foto: Arhiva "Novosti"

- Ruska crkva Svetog Trojstva, koja je izgrađena 1924. godine, u stilu ruske arhitekture. Crkva je posvećena Svetom Trojstvu, i služi kao duhovni centar ruske zajednice u Beogradu. Crkva je takođe poznata po svojim zvonima, ikonostasu i grobnici kneza Nikolaja Nikolajeviča Romanova. 

- Radio-televizija Srbije, koja je osnovana 1958. godine, kao javni medijski servis Srbije. RTS je smešten u zgradi na Tašmajdanu, koja je izgrađena 1969. godine, u stilu moderne arhitekture. RTS je takođe poznat po svojim programima, koji obuhvataju informativne, kulturne, zabavne i sportske sadržaje. 

- Sportski centar Tašmajdan, koji je osnovan 1961. godine, kao jedan od najvećih i najmodernijih sportskih centara u Beogradu. SCT ima razne sportske objekte, kao što su bazeni, hale, tereni, streljana i drugi. SCT je takođe poznat po svojim manifestacijama, kao što su koncerti, festivali, takmičenja i drugi. 

Tašmajdan je park i naselje u Beogradu, koji imaju veliku vrednost i značaj za grad i njegove stanovnike.

Tašmajdan je mesto koje čuva sećanja na prošlost, ali i mesto koje prati sadašnjost i budućnost. 

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu