DRVO KOJE PAMTI: Platan ispred Miloševog konaka

Novosti online

27. 07. 2023. u 12:34

PLATAN kod Miloševog konaka u Beogradu je spomenik prirode botaničkog karaktera, koji se nalazi u Topčideru, na gradskoj opštini Savski venac.

ДРВО КОЈЕ ПАМТИ:  Платан испред Милошевог конака

Foto: N. Fifić

On je zasađen oko 1830. godine, kada je izgrađen i Milošev konak, kao rezidencija kneza Miloša Obrenovića, vođe Drugog srpskog ustanka i osnivača moderne srpske države.

Platan je star oko 200 godina, a visok je 34 metra. Obim njegovog stabla je 7,35 metara, a raspon njegove krošnje je 49 metara. Površina senke koju pravi platan je 1.885 kvadratnih metara. Platan je zaštićen zakonom od 1979. godine, kao spomenik prirode treće kategorije. Javno komunalno preduzeće „Zelenilo Beograd“ je staratelj nad ovim spomenikom.

Platan kod Miloševog konaka je drvo koje pamti. On pamti vreme kada je knez Miloš vladao Srbijom i borio se za njenu nezavisnost od Turske. On pamti kada je knez Miloš umro u konaku 1860. godine, i kada je njegovo telo preneto u Sabornu crkvu. On pamti kada je konak služio kao muzej, biblioteka, škola i dom za siromašnu decu. On pamti kada je konak bio svedok mnogih kulturnih, političkih i društvenih dešavanja u Srbiji. On pamti kada je konak bio oštećen u Prvom i Drugom svetskom ratu, i kada je obnovljen posle njih. On pamti kada je konak postao spomenik kulture od velikog značaja, i kada je otvoren za javnost kao muzej. On pamti kada je konak bio mesto okupljanja, proslave i protesta građana Beograda, koji su u njemu videli simbol svoje istorije, identiteta i budućnosti.

Platan kod Miloševog konaka je drvo koje priča. On priča o knezu Milošu, njegovoj porodici, njegovim saradnicima i njegovim protivnicima. On priča o Srbiji, njenim usponima i padovima, njenim borbama i pobedama, njenim radostima i tugama. On priča o Beogradu, njegovoj lepoti, njegovoj slavi, njegovoj snazi. On priča o ljudima, njihovim željama i strahovima, njihovim nadama i razočaranjima, njihovim ljubavima.

Platan kod Miloševog konaka je drvo koje treba da poštujemo. On je deo naše prirodne i kulturne baštine, zaslužuje i ima posebnu negu i zaštitu. 

On je jedinstveno umetničko delo, koje odražava duh epohe u kojoj je nastalo. On je svedočanstvo o velikom doprinosu kneza Miloša za oslobođenje i modernizaciju Srbije, kao i o poštovanju i zahvalnosti koje je narod imao prema njemu. On je ponos Beograda i Srbije.

Platan kod Miloševog konaka je drvo koje živi. On živi sa nama i za nas. On nas podseća na našu prošlost, ali i na našu sadašnjost i budućnost. On nas uči da cenimo ono što imamo, da čuvamo ono što smo stekli, i da gradimo ono što želimo. On nas uči da volimo prirodu, kulturu i ljude. On nas uči da budemo bolji.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)