VEĆINA PRIHVATILA POZIV: Završeno prijavljivanje privatnih vrtića za zaključivanje ugovora sa Gradom

B. Borisavljević

24. 11. 2023. u 13:33

VEćINA vrtića koji se nalaze u sklopu Unije beogradskih privatnih predškolskih ustanova odlučila je da se prijavi na javni poziv Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu za zaključivanje ugovora sa Gradom o finansiranju troškova boravka kojim je predviđeno da se novac uplaćuje direktno obdaništima a ne, kao do sada roditeljima.

ВЕЋИНА ПРИХВАТИЛА ПОЗИВ: Завршено пријављивање приватних вртића за закључивање уговора са Градом

Foto Beoinfo

Iako su prvobitno najvaljivali obustavu rada, je im nije predočena sadržina ugovora koje bi trebalo da potpišu, privatnici su se predomislili i odlučili da prihvate ponudu.

Prema rečima Marije Kiković, portparola Unije razlog tome je uverenje da će Sekretarijat održati obećanje i ponuditi ugovore koji će za privatne vrtiće biti prihvatljivi. Ona je rekla da su iz dobili uveravanja nadležnih da će subvencije za decembar biti isplaćene vrtićima do 5. januara. Predškolske ustanove koje su se prijavile na javni poziv obezbedile su sredstva da bi u decembru mogle nesmetano da rade.

Da podsetimo, Skupština Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova odlučila je da se na 60 dana zamrzne najavljena obustava rada. Odustanak od "štrajka" usledio je posle odluke Privremenog organa grada Beograda da i dalje bude moguća isplata subvencija po starom sistemu, tako što će Grad novac uplaćivati direktno roditeljima, a ne na račune privatnih predškolskih ustanova.

I pored toga, privatnici su ostavili "klauzulu" da se odluka o štrajku može aktivirati u "neophodnom trenutku" zbog nepoštovanja dogovorenog. U Savezu kažu da model javnog poziva sadrži veliki broj nepoznanica i pitanja, od ugovora koji se potpisuje, izjava saglasnosti roditelja, garancija dinamike isplate.

Odlukom Grada, od 1. decembra svi roditelji čija deca idu u privatne predškolske ustanove dobijaće subveniciju od 33.000 dinara, koliko iznosi puna ekonomska cena boravka u državnim obdaništima. Za razliku od prethodnih godina, kada su davanja iz gradske kase zavisila od broja dana provedenih u vrtiću, sada će iznos biti fiksan bez obzira na to da li je dete išlo jedan ili 21 dan.

Zbog negodavanja među pojedinim vlasnicima, ostavljena je mogućnost da se uplata subvencija nastavi po dosadašnjem modelu. Subvencije u iznosu od 33.000 dinara po detetu će se, prema najavama iz Grada, uplaćivati privatnicima od 1. do 5. u mesecu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!