FONTANI I TRGU STARI SJAJ: Od Marksa i Engelsa, pa do Nikole Pašića, jedan od simbola prestonice uskoro dobija novi izgled

A. Z. K.

31. 10. 2023. u 21:35

PREMA najavama, trebalo bi da Trg Nikole Pašića bude rekonstruisan.

ФОНТАНИ И ТРГУ СТАРИ СЈАЈ: Од Маркса и Енгелса, па до Николе Пашића, један од симбола престонице ускоро добија нови изглед

Foto: D. Balšić

Sekretarijat za investicije grada Beograda objavio je tender za obnovu jednog od simbola prestonice. Kako se navodi u dokumentaciji, i jedna od najpoznatijih gradskih fonatana mogla bi sada da "obuče" staro, originalno ruho. Vodoskok na jednom od centralnih gradskih trgova sada bi mogao da ode u zaborav, a fonatana postane svedenija.

Trg Nikole Pašića nalazi se u centru prestonice i jedan je od najmlađih trgova u glavnom gradu. Ovaj prostor sređen je pedesetih godina prošlog veka. Inicijalno je nosio ime po glavnim komunističkim ideolozima - Trg Marksa i Engelsa. Naziv se zadržao do 1997. godine, kada je tadašnja Gradska skupština odlučila da ga preimenuje u Trg Nikole Pašića.

Izgled ovog dela grada menjao se od livade do jednog od centralnih gradskih trgova. Pre dva veka ovo je bio pust prostor, posle Prvog svetskog rata izgrađene su prve kuće. Probijale su se ulice u ovom delu, pravili su se planovi, ali je formiranje gradskog trga otpočelo tek posle Drugog svetskog rata. Tokom pedesetih godina prošlog veka organizovan je konkurs na kom je prvu poziciju zauzelo rešenje Hranislava Stojanovića. Njegov plan je bio da se trg širi ka Takovskoj ulici, dok su druga rešenja predviđala kružni oblik ovog platoa.

Na starim fotografijama može se videti da je Trg Marksa i Engelsa bio i veliki parking. Ovo je bila slika iz sedamdesetih godina, ali je tokom te decenije doneta odluka i da se ovaj prostor vrati pešacima. Prema projektima koji nastaju u tom periodu, gradske vlasti odlučuju da se sve oplemeni zelenilom, a fontana od mirne i svedene dobija vodoskok. Ideja je bila da izgleda kao potok. Na južnom delu postavljen je "izvor", dok je na severnoj strani postavljeno "vrelo" visine od četiri metra.

 

Negodovanje zbog rušenja vodoskoka

KADA se pre nekoliko godina prvi put pomenulo rušenje fontane na Trgu Nikole Pašića, građani su negodovali. Kompromis je napravljen 2020. godine, kada je Grad od projektanata za izradu tehničke dokumentacije tražio da se razmotri redizajniranje postojećeg vodoskoka. Na kraju je odlučeno da fontana ostane na sadašnjem mestu ali da joj se vrati prvobitni izgled.

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića godinama se odlaže, ali sada bi ovaj plan mogao da se pomeri sa mrtve tačke. Procenjeno je da su radovi na ovom platou vredni oko 585.000.000 dinara bez PDV, a rok za podnošenje ponuda je 20. novembar. Izvođač će na raspolaganju imati 210 dana za završetak radova.

- Plato treba da bude popločan granitnim pločama "crvenkastog dona", pravougaonih i kvadratnih oblika - navodi se u dokumentaciji. - U planu je i rušenje postojeće fontane i izgradnja nove. Jedan od najpoznatijih beogradskih vodoskoka, posle radova, dobiće svedeniji izgled i drugačiji oblik. Ideja je da fontana bude preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija, odnosno da ima samo bazen bez vodoskoka, odnosno vrela. Na trgu će osim klupa, u kombinaciji čelika i drveta, biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info-ploča o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, đubrijere...

Na prostoru od oko 8.000 kvadrata ostaće postojeći raspored žardinjera, ali će osvetljenje biti drugačije. U okviru ovog projekta nije planirana restauracija spomenika Nikoli Pašiću, samo će ovaj monument biti zaštićen dok traju radovi.

Pre osam godina, na arhitektonskom konkursu pobedile su arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović. Oni su trg projektovali sa kamenom porfirom u crvenkastom tonu kakav je nekada bio na trgu. Prema njihovoj prvobitnoj ideji iz 2015, postojeća fontana trebalo je da bude zamenjena vodoskokom sa mlaznicama iz poda i manje kvadrature od sadašnje. Ali, nekoliko godina kasnije, plan za budući izgled fontane naišao je na kritike beogradske javnosti nezadovoljne što bi ona mogla da bude uklonjena trajno onakva kakvu je znamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti