KAD ZAHLADI BEZ ČASOVA FIZIČKOG: Problemi za niže razrede OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu

B. Borisavljević

30. 10. 2023. u 11:10

UČENICI mlađih razreda OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu čim počne hladno vreme više neće imati nastavu fizičkog zdravstvenog vaspitanja u rasporedu časova.

КАД ЗАХЛАДИ БЕЗ ЧАСОВА ФИЗИЧКОГ: Проблеми за ниже разреде ОШ Павле Савић у Миријеву

Foto: Privatna arhiva

 Najveća osmoletka u Srbiji pod jednim krovom, sa 2.096 đaka i 74 odeljenja, od kojih su 36 od prvog do četvrtog razreda je prebukirana, a sve nadležne institucije su ostale "gluve" na dopise da se se dozvoli da deca imaju nastavu fizičkog u balonu, koji se nalazi u školskom dvorištu.

Prema rečima Milana Krstića, direktora OŠ "Pavle Savić", učenici nižih razreda trenutno zbog lepog vremena i letnjih temperatura imaju časova napolju, ali uskoro to više neće biti moguće. Iako balon postoji već godinama, a novac od zakupnine se sliva u gradsku kasu, Direkcija za imovinu Srbije je stavila "katanac" na držanje nastave fizičkog u tom objektu.

- Više puta smo im slali dopis sa potrebnom dokumentacijom za obavljanje dozvole, poslednji put u septembru, ali dogovor nismo dobili - kaže Krstić. - Obraćali smo se i Sekretarijatu za obrazovanje, Školskoj upravi, Ministarstvu prosvete, ali ništa. Zbog velikog broja učenika, prilikom pravljenja rasporeda časova nismo uspeli da uklopimo učenike od prvog do četvrtog razreda da imaju nastavu fizičkog u sali. Balon bi bio odlično rešenje tokom hladnog vremena, opremljen je, zagrejan, ne zahteva se nikakvo plaćanje od Grada.

KOMPLEKS TERENA

U OGROMNOM dvorištu škole "Pavle Savić" đaci imaju sportski kompleks, koji je izgrađen u poslednje dve-tri godine, zahvaljujući sopstvenim sredstvima škole.

- Pored fiskulturne sale, nastavu fizičkog deca imaju na košarkaškom, odbojkaškom i terenu za mali fudbal, koje smo sami sredili na prostoru gde je nekad bio korov - kaže Krstić.

I dok se svakog dana propagira u javnosti da školaraci treba da imaju više časova fizičkog vaspitanja mališani iz Mirijeva ih uskoro, po svemu sudeći, neće imati uopšte. Birokratija koči da deca umesto sale, u kojoj su svi termini zauzeti, fiskulturu i sportove vežbaju u balonu koji se već nalazi u školskom dvorištu.

Zakup zemljišta na kome se nalazi, vlasnik plaća školi koja novac prebacuje na račun Grad. Izmenama zakonskih propisa, obrazovnim ustanovama je zabranjeno da "kiriju" od izdavnja školskog prostora koriste za sopstvene potrebe, odnosno unapređenje nastave, kupovinu učila i druge namene. Zbog novih pravila, pojedine škole su na "gubitku" od par hiljada evra godišnje.

Foto Z. Jovanović

 

Rukovodstvo škole je prošle godine predložilo Sekretarijatu za obrazovanje izgradnju "male škole" u postojećem dvorištu, privremeno bi rešila problem nedovoljno prostora za upis đaka prvaka, koji godinama unazad postoji u ovom delu Zvezdare. Predlog, nije prihvaćen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)