TOPLOTA STIŽE IZ OBRENOVCA: U Starom dvoru potpisan Aneks ugovora o izgradnji vangradskog toplovoda do Novog Beograda

S.V.

11. 10. 2023. u 16:45

ANEKS ugovora o projektu izgradnje vangradskog toplovoda Obrenovac - Novi Beograd potpisan je danas u Starom dvoru, a parafe na dokument stavili su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, v.d. direktora JKP "Beogradske elektrane" Vanja Vukić i Jang Bo u ime kompanije "Power Construction Corporation of China".

ТОПЛОТА СТИЖЕ ИЗ ОБРЕНОВЦА: У Старом двору потписан Анекс уговора о изградњи ванградског топловода до Новог Београда

BEOINFO

Šapić je rekao da je to važan dan za Beograđane, naročito za stanovnike Novog Beograda, kao i za čitav energetski sistem prestonice. To, prema njegovim rečima, znači potpunu nezavisnost i sigurnost po pitanju grejanja i energetske stabilnosti.

- Sada više nisu ni važni razlozi zbog čega toplodalekovod nije zaživeo i zašto nam uveliko ne isporučuje toplotnu energiju - istakao je Šapić. - Verujem da su se sada stekli uslovi i da će za dve godine Beograd konačno dobiti ono što se čeka duže od 30 godina. Nećemo zavisiti od drugih, već ćemo imati svoju toplotnu energiju, bićemo direktno povezani sa elektranom u Obrenovcu. Samo tako ćemo moći da grejemo više od pola Novog Beograda.

On je podsetio da su u januaru počeli radovi na EPS postrojenjima, te da je ova kompanija počela sa pripremama instalacija za ovaj veliki i kompleksan projekat.

- Već smo dobili građevinsku dozvolu i spremamo se da radimo cevi preko Obrenovačkog mosta. S obzirom na to da toplodalekovod prolazi i pored Surčina, a predstoje veliki radovi u tom delu grada zbog izgradnje sajma, stadiona i ostale infrastrukture, možemo reći da će korist od takvog načina grejanja imati i ova opšrina.

Vršilac dužnosti direktora "Beogradskih elektrana" Vanja Vukićnavodi je da će ovo preduzeće preuzeti 600 megavata toplotne energije iz termoelektrane "Nikola Tesla" i dovesti je do Novog Beograda.

- To znači energetsku stabilnost, ali ovaj ugovor podrazumeva i izgradnju 30 kilometara trase, odnosno 60 kilometara cevi. Ovih 600 megavata toplotne energije znači više od pola instalisane snage toplane na Novom Beogradu, naše najveće toplane u sistemu "Beogradskih elektrana" - najavljuje Vukić i dodaje da će se ovaj projekat završiti u naredne dve godine.

Predstavnik kompanije "Power Construction Corporation of China" Jang Bo je izrazio zahvalnost Gradu Beogradu i Vladi Republike Srbije na dosadašnjoj saradnji i kazao da su oni preduzeli sve kako bi ubrzali procedure da što pre počne realizacija projekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!