ČITAVA ADA ZAMIRISALA NA AJVAR: Na obali Savskog jezera održano deseto izdanje takmičenja "Izađi mi na teglu" (FOTO)

Š.Marović

07. 10. 2023. u 21:12

SUNČAN oktobarski dan okupio je na Adi Ciganliji ekipe iz cele Srbije na velikom finalu nacionalnog takmičenja "Izađi mi na teglu", a sve je na najpoznatijem prestoničkom izletištu mirisalo na papriku i nacionalni specijalitet koji se s jeseni pravi širom Srbije.

ЧИТАВА АДА ЗАМИРИСАЛА НА АЈВАР:  На обали Савског језера одржано десето издање такмичења Изађи ми на теглу  (ФОТО)

Marija Vuković

 Na takmičenju je učestvovalo 30 ekipa iz 15 gradova, a pobednici su dobili vredne nagrade.

Najveći gastronomski karneval na Balkanu svoje putešestvije širom 15 gradova Srbije započeo je u Nišavskom okrugu, da bi se najbolji okupili na Adi Ciganliji. Kako su se uverili reporteri "Novosti", tokom čitavog dana vladala je sjajna atmosfera, a brojni prolaznici zastali su da vide šta se to "krčka" u velikim šerpama. Direktor Turističke organizacije Miodrag Popović u 11 časova svečano je otvorio manifestaciju i dao znak za početak takmičenja.

"Izađi mi na teglu" je jedino nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a organizatori su učesnicima obezbedili kompletno opremljen takmičarski štand, šporet "smederevac", papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. Takmičarske ekipe trebalo je samo da ponesu svoj pribor za pripremanje ajvara, ali i dobro raspoloženje, jer ih je očekivao i celodnevni zabavni program.

U konkurenciji 30 ekipa iz 15 gradova Srbije titulu najboljih majstora ajvara osvojila je ekipa "Domaćice iz Caribroda" iz Dimitrovgrada, tako da se ovaj grad po prvi put upisao na listu gradova gde se pravi najbolji ajvar. Kapiten ekipe Aleksandra Krunov krunisana je za kralja ajvara 2023. godine. Drugo mesto pripalo je "Standardno veselima" iz Niša, a trećeplasirani su bili Kanjižani koje je predstavljala ekipa "Ličani i Ličanke".

Članovi stručnog žirija bili su svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacije kuvara World Chef i licencirane sudije Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Dušan Štulić, gastronom sa preko 50 godina iskustva. Iako su odlučivale nijanse, pobednički ajvar se izdvojio po izuzetnom balansu ukusa.

Za deceniju 50.000 tegli

TOKOM 10 sezona karavan je obišao čak 215 gradova, napravljeno je preko 50.000 tegli ajvara, a takmičarima je obezbeđeno oko 100 tona paprike. Događaj je posetilo preko milion ljudi, a više od 40 domaćinstava je, podstaknuto uspešnim plasmanom, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara.

Sponzori karavana su za pobedničke ekipe obezbedili vredne nagrade, tako da su šampioni, osim pehara, postali vlasnici i najnovijeg modela popularnog šporeta "smederevac 10". Drugoplasirana ekipa je dobila šporet "smederevac 7" dok su trećeplasiranima pripali "mini elektrik šporet" i paket "Dijamant proizvoda". Velikom uspehu desete sezone karavana, pored organizatora, takmičara, lokalnih samouprava gradova učesnika i brojnih sponzora, doprinela je i podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)