VAZDUHOPLOVNA "POD LUPOM": Prosvetne vlasti ispitaće zašto se struče knjige u ovoj školi nabavljaju posebno

B. Borisavljević

07. 09. 2023. u 12:57

PROGRAMI nastave i učenja u stručnom obrazovanju kontinuirano se inoviraju, zasnovani su na standardima kvalifikacija i potrebama tržišta rada. Sadržaji priručnika prate programe nastave i učenja.

ВАЗДУХОПЛОВНА ПОД ЛУПОМ: Просветне власти испитаће зашто се струче књиге у овој школи набављају посебно

Foto M. Anđela

Odobreni udžbenici i priručnici uvršćuju se u katalog, a škole su u obavezi da odaberu i koriste samo udžbenike i priručnike iz Kataloga udžbenika, odnosno Kataloga priručnika, navode u Ministarstvu prosvete povodom žalbi roditelja đaka Vazduhoplovne gimnazije koji moraju da kupe knjige za stručne predmete.

Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo će ispitati ceo slučaj, s obzirom na to da se radi o specifičnoj oblasti i nastavnoj materiji koja mora biti usklađena sa međunarodnim vazduhoplovnim propisima. Iako je javna tajna da su knjige za Vazduhoplovnu akademiju veoma skupe, roditelji koji su se sada pobunili u proteklom periodu su ih na predlog svojih predstavnika u Savetu plaćali bez pogovora. Verovatno bi i nastavili sa tom praksom da gradonačelnik nije doneo odluku da svi udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola, ukoliko ih je odobrilo nadležno ministarstvo, budu besplatni.

I u drugim srednjim stručnim školama ima predmeta za koje ne postoji konkretan udžbenik, pa se đacima sugeriše gde na Internetu mogu da nađu gradivo, ili im profesori šalju mejlom materijal. Ali, učenici nisu u obavezi da bilo šta kupuju.

- Radi se o malim tiražima knjiga za srednje stručne škole za pojedine predmete pa je neisplativo štampati, recimo, 300 udžbenika za celu Srbiju - kaže Dragutin Milačić, direktor Turističke škole na Novom Beogradu. - Za neke predmete postoje knjige koje su i odobrene, a u ostalim slučajevima najčešće profesori sami pripremaju materijal i onda šalju učenicima na mejl.

I u Grafičko-medijskoj školi nema nastavnog štiva za sve predmete, pre svega na novim obrazovnim profilima. Prema rečima Miloša Bukumire, direktora škole, udžbenike koji nisu odobreni đaci nisu u obavezi da kupuju. Za neke predmete učenicima se kaže da koriste dodatnu literaturu i gde mogu da je nađu. Uglavnom je reč o skriptama koje oni fotokopiraju ili pozajmljuju jedni od drugih.

- Udžbenici koji postoje za stručne predmete su odobreni i naši učenici su ih dobili u kompletu besplatih knjiga - kaže Predrag Jovanović, direktor Medicinske škole "Beograd". - Za gradivo kojeg nema u knjigama deci se kaže gde mogu da nađu literaturu i izvuku ono što im je potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)