KRAJ SEZONE ALI KUPAČI NE ODUSTAJU: Na Savskom jezeru građani tražili spas od vrućina, iako je kupanje zvanično završeno

S.V.

26. 08. 2023. u 22:45

MADA je sezona kupanja na Adi Ciganliji završena u petak popodne, stotinak Beograđana je tražilo spas od vrućina na "beogradskom moru" jer je živa u termometru išla do 38 stepeni.

КРАЈ СЕЗОНЕ АЛИ КУПАЧИ НЕ ОДУСТАЈУ: На Савском језеру грађани тражили спас од врућина, иако је купање званично завршено

Foto: D. Milovanović

Spasioci, koji su takođe završili svoje radno leto, molili su ljude da izađu iz vode, jer su počele pripreme za Svetsko prvenstvo u veslanju koje će biti organizovano na Adi od 3. do 10. septembra, a pre toga naši veslači se pripremaju za Olimpijske igre, zbog čega kupanje ove godine kraće traje.

U Savsko jezero juče pre podne ubačena je kosačica, odnosno kombinovana radna mašina, kako bi sva trava sa dna bila pokošena i izvađena na obalu, da niko od učesnika budućeg prvenstva ne bi bio u opasnosti ukoliko upadne u vodu. Organizatori prvenstva počeli su da stavljaju ogradu na deo plaže, ali to nije smetalo kupačima, od dece do penzionera. Bilo je i onih koji su ležaljke stavljali u plićak i tako hvatali poslednju priliku za sunčanje pored jezera.

- Nismo ni znali da se sezona završava, mislili smo da će potrajati bar još desetak dana, jer najavljuju visoke temperature - kaže sugrađanka Marija B. - Došla sam sa sestrom, ušle smo u vodu da se osvežimo i spasioci su nam rekli da izađemo jer je kupališna sezona gotova. Svakako nam je ovde prijatnije nego u kući i dolazićemo i narednih dana, biće valjda neki deo Ade slobodan za nas redovne posetioce.

Na kupalištu popodne nije više bilo ni spasilačkih službi ni dežurnih ekipa Hitne pomoći. Oni koji su ulazili u jezero, radili su to na sopstvenu odgovornost.

Ležaljke i do 2.000 dinara

KUPALIŠNA sezona je gotova, ali to ne sprečava ljubitelje sunčanja da zauzmu neku od ležaljki u baštama kafića i pokušaju da dobiju još malo boje. Međutim, i ovo zadovoljstvo može skupo da košta jer su oni koji su želeli da se odmaraju na ležaljkama plaćali po 2.000 dinara na makiškoj strani. Na novobeogradskoj, gde se ležaljke do ove godine nisu naplaćivale, već su bile dostupne posetiocima kafića, iznajmljivanje jedne koštalo je 300 dinara.

Prema zvaničnim podacima nadležnog javnog preduzeća, u proseku je ovog leta tokom nedelje dolazilo od 50.000 do 80.000, a vikendima je brojka išla i do 100.000 posetilaca dnevno. Tokom godišnjih odmora uvek je manje kupača na plažama Ade.

Bez obzira što u vodu više ne treba da se ulazi, to ne znači da ljudi više ne mogu da uživaju na Adi. Iako se posetioci neretko žale na cene u kafićima, gde espreso košta više od 200 dinara a sokovi "skaču" iznad 300, lokali su juče bili prepuni.

Beograđani narednih dana mogu da do 3. septembra idu na besplatne časove joge koji će se održavati nedeljom u joga parku od 18 do 20 časova. Od 3.septembra počinje Svetsko prvenstvo u veslanju na Savskom jezeru koje je od velikog značaja za naš grad i zemlju. Najavljeno je učešće više od 2.000 najboljih veslača iz oko sto zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)