UČENIČKI DOMOVI POSTALI HOSTELI: Tokom leta ustanove za smeštaj đaka zarađuju novac od rentiranja soba

B.Borisavljević

07. 08. 2023. u 16:50

LETNjI raspust je ispraznio đačke domove i pretvorio ih u hostele. Školarci su se "iselili" na dva meseca, a u sobe su se "uselili" gosti. Osim za turiste i sportiste, učenički domovi će tokom letnjeg raspusta otvoriti vrata za goste iz Srbije koji su došli u posetu prestonici, ali i za mlade iz cele Evrope koji smeštaj, uglavnom, nalaze preko bukinga.

УЧЕНИЧКИ ДОМОВИ ПОСТАЛИ ХОСТЕЛИ: Током лета установе за смештај ђака зарађују новац од рентирања соба

Foto: D. Milovanović

Većina domova je "rezervisana" unapred. Cene smeštaja su mnogo povoljnije nego u hotelima, a isto je i sa obrocima koje su u ponudi u nekim ustanovama. Tako za 20-ak evra gosti dobijaju dobar smeštaj i domaću hranu. Jedan od domova koji je već godinama na dobrom glasu kao hostel je "Patrijarh Pavle". 

- Smeštaj u jednokrevetnoj sobi sa klimom košta 1.500 dinara dnevno, a bez klime je 1.400. U dvokrevetnim cene su 1.300, odnosno 1.200, dok je noćenje u trokrevetnim, četvorokrevetnim i šestokrevetnim 1.000 dinara - kaže Saša Rokvić, direktor Doma učenika "Patrijarh Pavle". - Za one koji, uz smeštaj žele i hranu, cena za sva tri obroka je 1.100 dinara dnevno. Obroci se spremaju u savremeno opremljenoj kuhinji koja ispunjava sve ISO standarde, a enterijer restorana je nagrađen u Italiji. 

OD KARAĐORĐA DO ZMAJA

U GLAVNOM gradu postoji osam ustanova za smeštaj učenika iz drugih gradova Srbije, koji su upisali srednje škole u Beogradu. Pored doma "Patrijarh Pavle", tu su "Milutin Milanković" i "Jelica Milovanović", kao i Učenički centar "Beograd" koji u svom sastavu ima domove - "Karađorđe", "Aleksa Dejović", "Petar Drapšin", "Stevan Čolović" i "Zmaj. Na Kopaoniku, u mestu Pajino Preslo, nalazi se hotel "Mašinac".  Ukupni smeštajni kapaciteti objekata su 2.414 učenika, a najviše đaka boravi u domu "Patrijarh Pavle" - 632.

Rokvić navodi da su najčešći gosti u Domu učenika "Patrijarh Pavle" studenti iz celog sveta na međunarodnoj razmeni, uglavnom medicine, tehnike, manadžmenta, deca iz Srbije i inostranstva na raznim sportskim kampovima. Takođe, često dolaze i folklorne grupe koje gostuju na raznim kulturnim manifestacijama, kao i takmičari na pripremama za evropska prvenstva. Novac od "zakupnine" se koristi isključivo za poboljšanje uslova života učenika. 

Tako su, na ulazu u internat nedavno postavljena KD vrata radi još veće bezbednosti. Stanari su dobili novi teren za mali fudbal, a u završnoj fazi je i uređenje igrališta za košarku "tri na tri". Sve to urađeno je iz sopstvenog budžeta od izdavanja soba po modelu hostela, kada su školarci na raspustu. Ranije su kompletno renovirane sve sobe, zamenjen nameštaj i stolarija. Ovo je jedini dom u Srbiji gde je oko 90 soba klimatizovano. Napravljen je letnjikovac i pokriven deo terase. Renoviran je restoran, kojeg se ne bi postideli ni prestižni hoteli, a đaci imaju na raspolaganju i bazen, sređenu sportsku salu, balon plus, terene za mali fudbal i košarku. U "kutku za odmor" đaci mogu igrati bilijar i stoni fudbal, ali i vežbati na spravama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove