75 GODINA OD POČETKA IZGRADNJE NOVOG BEOGRADA: GO Novi Beograd obeležila svoj dan

T.N.

11. 04. 2023. u 18:00

GRADSKA opština Novi Beograd obeležila je danas svoj dan kao i 75 godina od početka izgradnje.

75 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ИЗГРАДЊЕ НОВОГ БЕОГРАДА: ГО Нови Београд обележила свој дан

GO Novi Beograd

Pored kamena temeljca na levoj obali Save položeni su venci, a svečanost je organizovalo Udruženje graditelja, saopštili su u ovoj opštini.

Bivši komadiri omladinskih radnih brigada i brigadiri koji su 1948. godine dobrovoljno radili na isušivanju peskovitog i močvarnog terena, a zatim i na izgradnji prvih reprezentativnih zdanja novog dela glavnog grada tadašnje Jugoslavije, svake godine obeležavaju 11. april, Dan opštine Novi Beograd.

- Naše građevine stoje i danas, jer ono što se srcem gradi, ne ruši se - naglasio je predstavnik Udruženja graditelja, Zoran Matović. - Naše građevine stoje i danas, jer ono što se srcem gradi, ne ruši se.

U prvih nekoliko godina dobrovoljnih radnih akcija, između ostalog izgrađeni su današnja Palata Srbija, naselje Paviljoni i Studentski grad. Gotovo 200.000 mladih, sa mnogo etuzijazma i vere u bolje i humanije društvo, ručno je uz pomoć ašova, lopata i drvenih kolica, izgradilo objekte.

Obeležavanju Dana opštine prisustvovao je i predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan.

Izgradnja Novog Beograda započela je posle Drugog svetskog rata, u vreme kada je Srbija i čitav region bio u fazi obnove. Prvi planovi za naselje izgrađeni su još 1947. godine, a izgradnja je počela je godinu dana kasnije, kada je započeta izgradnja prve zgrade, koja je služila kao pilot projekat za buduće stambene objekte u naselju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024