NIŠTA OD SPOMENIKA MILOŠU CRNJANSKOM U BEOGRADU: Obustavljena izrada monumenta čuvenom piscu

S.V.

10. 04. 2023. u 14:44

DA je Grad i definitivno odustao od izrade spomenika Milošu Crnjanskom, jednom od najznačajnijih pisaca 20. veka, potvrđuje zvanična odluka o obustavi ovog postupka na portalu javnih nabavki.

НИШТА ОД СПОМЕНИКА МИЛОШУ ЦРЊАНСКОМ У БЕОГРАДУ: Обустављена израда монумента чувеном писцу

Foto Beoinfo

Kako se navodi u obrazloženju koje potpisuje gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, nije dobijena saglasnost gradonačelnika Beograda da se delo vajara Miloša Komada, odavno završeno, izlije u livnici "Braća Jeremić".

Tako će skulptura slavnog književnika i autora "Lamenta nad Beogradom" ostati u glini, umesto u bronzi iako je Skupština Grada Beograda još 30. jula 2020. godine donela odluku da se monument Crnjanskom podigne u glavnoj aleji parka Tašmajdan. Dugo se spekulisalo i nagađalo da li će aktuelna gradska vlast da finansira izradu ovog monumenta, a sada je na celu priču stavljena tačka.

Kako piše u Odluci obustave postupka javne nabavke za izradu spomenika Milošu Crnjanskom, naručilac ovog projekta je Sekretarijat za kulturu, a procenjena vrednost je 9,6 miliona dinara sa PDV koliko je ponudila livnica iz Vrčina.

- Naručilac je 19. jula 2022. dobio saglasnost Sekretarijata za finansije za zaključenje ugovora, dok saglasnost gradonačelnika nije dobijena. S tim u vezi, naručilac nije u mogućnosti da zaključi ugovor o javnoj nabavci. Imajući u vidu da se radi o objektivnim i dokazivim razlozima, koji se nisu mogli predvideti u vreme pokretanja postupka i koji onemogućavaju da se započeti postupak okonča, naručilac obustavlja postupak javne nabavke - piše u obrazloženju.

Akademski vajar Miloš Komad, tvorac ovog dela, kaže nam da nije znao da je postupak obustavljen.

- Niko me nije obavestio da je postupak obustavljen, sad od vas to čujem - kazao je on za "Večernje novosti".

BOGATA BIOGRAFIJA

MILOŠ Crnjanski rođen je 26. oktobra 1893. godine u mađarskoj varošici Čongrad. Tri godine kasnije sa porodicom se seli u Temišvar gde završava osnovnu školu i gimnaziju, a 1905. godine postaje đak Pijarističkog liceja. U ovom gradu napisao je i objavio prve stihove. U Beču je studirao filozofiju, gde ga je zatekao Prvi svetski rat i mobilizacija.

Posle rata dolazi u Beograd i upisuje studije književnosti i objavljuje prve knjige. Radio je kao profesor u gimnazijama, novinar, diplomata. U inostranstvu piše "Roman o Londonu" i "Seobe 2", kao i poemu "Lament nad Beogradom". Poslednje godine života posvećuje "Knjizi o Mikelanđelu". Umro je 30. novembra 1977. godine u Beogradu.

Na fotografiji skulpture Miloša Crnjanskog vidi se kako je pisac jedne od najlepših poema "Lament nad Beogradom", kao i čuvenih knjiga "Seobe", "Roman o Londonu", "Dnevnik o Čarnojeviću" izvajan sa prepoznatljivom frizurom i izrazom lica, u dugom kaputu sa šalom.

Miloš Crnjanski je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Bio je pesnik, pripovedač, romansijer, publicista, bavio se likovnom kritikom, radio je u diplomatiji i novinarstvu. Među mnogim naslovima čiji je autor, izdvajaju se "Seobe", "Lirika Itake", "Roman u Londonu"... Slavni književnik sada ima bistu na Kalemegdanu, podignutu 1993. godine u čast stogodišnjice njegovog rođenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?