BESKUĆNICIMA TUŠ I KREVET: Prihvatilište na Autokomandi će raditi svakog dana do 31. marta, od 20 do 8 časova, kapacitet 20 ležajeva

S. V.

25. 12. 2022. u 06:31

ONI koji nemaju gde da spavaju, da se okupaju i zgreju tokom hladnih dana sada to mogu svakodnevno činiti u privremenom prenoćištu za osobe bez krova nad glavom, koje je juče otvoreno u Ulici Milutina Ivkovića 2 na Autokomandi.

БЕСКУЋНИЦИМА ТУШ И КРЕВЕТ: Прихватилиште на Аутокоманди ће радити сваког дана до 31. марта, од 20 до 8 часова, капацитет 20 лежајева

Foto Beoinfo

 Prvi ovakav centar u glavnom gradu bio je ideja gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Crvenog krsta Beograda.

Poslednjih godina, otvarani su slični dnevni centri, ali je beskućnicima važno da dobiju mogućnost i privremenog prenoćišta, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić.

- Razlika u odnosu na Prihvatilište za odrasla i stara lica je u tome što je to vid trajnijeg smeštaja, gde se boravi po uputu Centra za socijalni rad, u periodu od šest meseci - podsetila je Čamagićeva. - Prihvatilište trenutno radi sa pola kapaciteta, ima mesta za 104 korisnika a sad ih je pedesetak. Ustanova za privremeno prenoćište je vid podrške za ljude koji su u situaciji beskućništva i ne žele da budu u sistemu socijalne zaštite, niti da budu deo kolektiva.

Ipak, cilj je da ti ljudi uđu u sistem jer tako mogu da dobiju sve vrste pomoći socijalne zaštite u skladu sa odlukama Grada. Oni koji to ne žele, imaće prostor za prenoćište, gde će moći da se osećaju sigurno. Prema procenama, u Beogradu ima oko 150 primarnih beskućnika.

Namera je da ovaj prostor bude otvoren do 31. marta, ali i duže, ako bude bilo potrebe. Nikola Prica iz Crvenog krsta kaže da je kapacitet oko 20 ležajeva sa dva odvojena bloka za žene i muškarce.

- Ako bude bilo potrebe, kapacitet će se proširiti. Radno vreme je od 20 časova do 8 ujutro - ističe Prica i dodaje da građani koji žele da pomognu, mogu da doniraju odeću i konzerviranu hranu u bilo kojem od opštinskih odeljenja Crvenog krsta.

DNEVNI CENTAR U LOMINOJ

PRE dve nedelje, u Lominoj ulici na Savskom vencu otvoren je Dnevni privremeni centar za beskućnike. Radno vreme je od 10 do 13 časova, a tu svi oni kojima je potrebna pomoć mogu da dobiju informacije o uslugama koje su im na raspolaganju, ali i tople napitke, obroke, čistu garderobu, da se okupaju i ugreju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)