NA RAČUNU ZA STRUJU NI DINAR ZA UPLATU: Na krovu doma učenika "Patrijarh Pavle" fotonaponske ploče, proizvodiće 200 kilovata mesečno

B. BORISAVLjEVIĆ

19. 11. 2022. u 08:33

NA adresu Doma učenika "Patrijarh Pavle" uskoro više neće stizati računi za utoršenu električnu energiju.

НА РАЧУНУ ЗА СТРУЈУ  НИ ДИНАР ЗА УПЛАТУ: На крову дома ученика Патријарх Павле фотонапонске плоче, производиће 200 киловата месечно

Foto: M. Anđela

Posle solarnih panela, koji su postavljeni 2014. godine, nedavno su na krovu instalirane fotonaponske ćelije, koje će se nizati na domu i u naredne dve godine, dok utrošak za struju ne bude "nula" dinara. Time će se ostvariti značajna ušteda, što će omogućiti ulaganje u dalje poboljšavanje uslova stanovanja u domu.

Prema rečima Saše Rokvića, direktora Doma učenika "Patrijarh Pavle", fotonaponske ćelije zasada proizvode 50 kilovata električne energije, a na ovaj način smanjen je račun struje za četvrtinu. Ako sve protekne po planu, predviđeno je da se viškovi proizvedene struje isporučuju tržištu. Projekat je podržalo je i Ministarsvo prosvete.

- Plan postavljanja fotonaponskih ćelija na krovu doma realizovaćemo u tri faze - objašnjava Rokvić. - Ove godine smo postavili 120 komada, a nastavićemo i u naredne dve godine. Ideja je da sto odsto pokrijemo račun za struju. U saradnji sa Elektroprivredom "Srbije", postavljena su dvosmerna brojila za struju, tako da će se na kraju godine videti koliko iznosi realna ušteda za ovu godinu. Planiramo da sledeće godine na ovaj način pokrijemo ukupno 200 kilovata, a ceo dom troši 220 kilovata struje mesečno.

Solarni paneli, koji su postavljeni još 2002. godine, i dalje funkcionišu, a od 100 montiranih danas radi njih 96.

SMEŠTAJ I ISHRANA 5.300 DINARA

U DOMU su smeštena 642 učenika, a smeštaj i ishrana plalća se 5.300 dinara mesečno. Đaci moraju biti u sobama do 22 časa. Kršenje pravila se toleriše dva puta, a potom sledi - iseljenje. Stanari su učenici 42 srednje škole i gimnazije, koji su školovanje nastavili u Beogradu.

Jedina je ustanova ovog tipa u Srbiji, u kojoj je polovina soba klimatizovana, a ostale će biti sledeće godine, a stanari imaju na raspolaganju moderan restoran, fitnes centar, bazen, teniske i košatkaške terene, ambulantu, svoju TV i radio stanicu.

- Na ovaj način grejemo vodu za 600 učenika - navodi Rokvić. - Voda se zagreva na 80 stepeni, a onda se specijalnim mesačima meša sa hladnom i đaci imaju dovoljno za svoju potrošnju. U podstanicama u svakom momentu obezbeđujemo 700 litara vode za potrošnju.

Veliki značaj u domu se pridaje zaštiti životne sredine i edukaciji učenika na temu ekologiju, ali što je vrlo značajno đaci to uče i praktično.

Foto: M. Anđela

- Najbolje se uči na konkretnim primerima, iz tog razloga želimo da pokažemo deci kako da poštuju i brinu o svetu u kome živimo - kaže Rokvić. - Na predlog naše ekološke sekcije, postavili smo kante za reciklažu, da bi učenici naučili kako da pravilno odvajaju otpad. Novac koji ćemo dobiti od reciklaže iskoristićemo za đačke ekskurzije, a ujedno želimo da motivišemo đake i podstaknemo ih da razmišljaju o načinima kako da štite okolinu i daju svoj dorinos ekologiji.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)