SPREJOM PO GROBNICI ČETVORICE HEROJA: Spomenik na Kalemegdanu ponovo na meti huligana

A. V. V.

16. 11. 2022. u 09:35

GROBNICA narodnih heroja na Kalemegdanu ponovo se našla na meti huligana! Nepoznati počinioci crnim sprejom nedavno su na belom postamentu napisali "Komunisti teroristi" na engleskom jeziku.

СПРЕЈОМ ПО ГРОБНИЦИ ЧЕТВОРИЦЕ ХЕРОЈА: Споменик на Калемегдану поново на мети хулигана

Grobnica narodnih heroja, Foto SKOJ

Zasad nije poznato kada se ovaj incident dogodio, niti ko su odgovorni, a minulih godina jedan od najpoznatijih spomenika na Beogradskoj tvrđavi nekoliko puta bio je oskrnavljen, a poslednji put pre samo godinu dana, zbog čega su iz SKOJ pozvali nadležne da ovaj monument bude pod neprekidnim nadzorom kamera.

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) juče je osudio skrnavljenje ovog monumenta, a u saopštenju se navodi da je Grobnica narodnih heroja pod konstantnim napadima vandala u prethodne četiri godine, a da je u ovom periodu samo jedan počinilac bio pronađen i procesuiran.

- SKOJ je zbog tih drskih ataka u više navrata kontaktirao JP "Beogradska tvrđava", ali rukovodstvo ove ustanove nijednom nije odgovorilo na naše dopise u kojima je traženo da se ugrade kamere koje bi snimale Grobnicu narodnih heroja, a u međuvremenu da se postavi stalni čuvar na tom mestu - navodi se u saopštenju.

- Takođe, naša organizacija je organizovala niz protesta i zahtevala i od rukovodstva Zavoda za zaštitu spomenika da utiču na JP "Beogradska tvrđava" da u najkraćem roku instalira kamere koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja 24 sata dnevno kako se gnusni čin više nikada ne bi ponovio.

Iz ove organizacije apeluju i na MUP da pronađe odgovorne za ispisavanje ovih grafita, a najavljuju da će, ukoliko nadležni odbiju njihov predlog i ne postave kamere, organizovati nove proteste.

Iako su spomenici u Beogradu redovno na meti huligana, Grobnicu narodnih heroja u prethodnih godina vandali su najčešće "šarali". U decembru 2019. godine nepoznati počinioci su crvenim sprejom ispisali na postamentu ispisali "Smrt komuni", dok su lica na bistama oštetili istom bojom. Godinu dana kasnije, u septembru, vandali su isto učinili napisavši ispod bisti "Heroji sa Košara nisu zaboravljeni! Smrt komuni!". Ni lane nisu poštedeli ovaj spomenik, kada su krajem novembra preko belog postamenta napisali "Ratko Mladeć je heroj, a ne ovi!"

JP "Beogradska tvrđava" je grafite do sada uvek uklanjala.

Ppod zaštitom od 1983. godine

GROBNICA narodnih heroja podignuta je 1948. godine. Ovde počivaju Đura Đaković (1886-1929), Ivan Milutinović (1901-1944) i Ivo Lola Ribar (1916-1943). Poprsja su rad vajara Stevana Bodnarova iz 1949. godine. Godine 1957. ovde je sahranjen i Moša Pijade (1890-1957), čija je bista rad vajara Slavoljuba Stankovića. Odlukom Skupštine grada Beograda proglašena je spomenikom kulture 1983. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća