MLAĐI RAZREDI SE VRAĆAJU U KLUPE: Počelo sređivanje OŠ "Desanka Maksimović" u Zemunu za drugo polugodište

B. Borisavljević

15. 11. 2022. u 08:44

NEKADAŠNjA OŠ "Desanka Maksimović" u Zemunu će, najverovatnije od drugog polugodišta, postati istureno odeljenje OŠ "Sonja Marinković" za đake mlađih razreda.

МЛАЂИ РАЗРЕДИ СЕ ВРАЋАЈУ У КЛУПЕ: Почело сређивање ОШ Десанка Максимовић у Земуну за друго полугодиште

Zemunska osmoletka, Foto privatna arhiva

S obzirom na širenje naselja "Zemunske kapije", očekuje se da će za dve godine učionice biti pune đaka od prvog do osmog razreda. Do tada, iz zgrade bi trebalo da se isele studenti Geografskog fakulteta, koji su "podstanari" 12 godina.

Vraćanjem đaka od prvog do osmog razreda, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je ispunio obećanje dato početkom ove godine. Radnici su se već "uselili" u učionice, koje će biti okrečene, zamenjena stolarija, presvučen krov i podovi.

Reagujući na molbu građana koji žive u naselju Zemunske kapije da se, zbog povećanja broja stanovnika, škola ponovo otvori, nadležni iz sekretarijata su, krajem prošle godine sa kolegama iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obišli objekat i razgovarali sa predstavnicima Geografskog fakulteta, koji trenutno koristi prostor.

Tadašnji sekretar Slavko Gak je istakao da su se roditelji s pravom bunili. Izgradnjom novog naselja u neposrednoj blizini škole povećan je i broj dece predškolskog i školskog uzrasta, koja moraju da putuju do prve škole, iako već postoji u neposrednoj blizini, ali je zatvorena više od decenije.

Obilaskom škole je utvrđeno da postoji pet slobodnih učionica i fiskulturna sala, koje ne koriste studenti. Za đake nižih razreda će postojati poseban ulaz. Prema podacima udruženja građana koji su radili anketu, za prvi razred je stasalo 49 dece, drugi - 27, četvrti - 12, peti, šesti i sedmi po 13, osmi - šest. U vrtićima je 274 mališana.

Zgrada OŠ "Desanka Maksimović" je, zbog malog broja đaka, 2010. godine ustupljena Geografskom fakultetu na korišćenje. Ali, u međuvremenu se situacija promenila i stigla je nova generacija mališana. Ovde ima najviše dece rođene 2015. godine.

Geografski će, zajedno sa Fakultetom bezbednosti, dobiti svoju zgradu u blizini "Delta sitija".

KAPACITETI I BEZBEDNOST

DECA koja žive u ovom delu Zemuna idu u osmoletke "Sonja Marinković" i "Mihajlo Pupin" na Galenici.

Roditelji navode da OŠ "Sonja Marinković" ima ograničene kapacitete i može da primi oko 30 učenika, dok je "Mihajlo Pupin" udaljen nekoliko autobuskih stanica, a ako se ide peške, mora se preći auto-put. Škola na Galenici je u blizini naselja koje se gradi za pripadnike Vojske i policije, pa će, svakako, u budućnosti imati više učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)