OBNOVU FASADE NE ŽELE ČAK NI NA RATE: Najzapuštenije zgrade na Savskom vencu, Starom gradu i Vračaru

A. Vojinović

05. 11. 2022. u 10:33

NEDAVNI incident kada se deo fasade sa zgrade na Obilićevom vencu obrušio na petomosečnu bebu, kao i pad fasadnog ukrasa u Gračaničkoj, ponovo je otvorio pitanje bezbednosti prolaznika i stanara, ali i po ko zna koji put pokazao da su spoljašnji zidovi na višespratnicama u izuzetno lošem stanju!

ОБНОВУ ФАСАДЕ НЕ ЖЕЛЕ ЧАК НИ НА РАТЕ: Најзапуштеније зграде на Савском венцу, Старом граду и Врачару

Oštećena fasada pretnja je i za džep / Foto K. Mihajlović

Oronule i okrunjene fasade "krase" zgrade u najužem srcu Beograda. Najteže stanje je ubedljivo na teritoriji centralnih gradskih opština - na Starom gradu (gde se dogodila nezgoda), Savskom vencu i Vračaru, gde su i rasprostanjene najstarije građevine. Međutim, iako JP "Gradsko stambeno" Beograđanima nudi da uz njihovu pomoć i otplatu na 60 mesečnih rata urede i obnove oronule zidove, malo stambenih zajednica se odluči da iz kućnog budžeta odvoji novac za umivanje spoljašnjosti.

Kako su za "Novosti" rekli u JP "Gradsko stambeno", njihovo preduzeće od 2014. godine do danas je stambenim zajednicima nekoliko puta slalo više hiljada obaveštenja u kojima su upravnike i stanare informisali i upozorili na izuzetno loše stanje na fasadama njihovih zgrada koje zahtevaju kompletnu sanaciju zbog bezbednosnih, ali i energetskih i estetskih razloga.

Foto Printskrin RTS

- Odziv na takva pisma oduvek je bio slab i nezadovoljavajući - kažu u ovom preduzeću. - Čak ni otplata na 60 mesečnih rata, kao najpovoljniji sistem otplate radova velikog obima i vrednosti u regionu, nije značajno uticala na porast interesovanja korisnika. Cena meseče rate zavisi od više faktora - da li se radi sanacija, energetska rekonstrukcija, utiče i veličina objekta, količina i oblik stolarije, vrsta materijala, stepen oronulosti, postojanje/nepostojanje određenih ukrasa, dekoracija i ornamenata koji zahtevaju posebnu konzervaciju i mnogi drugi.

Osim toga, prema rečima nadležnih, visina mesečne rate zavisi i od ukupne cene, broja stanova koji dele trošak i u proseku se kreće od jedne do nekoliko hiljada dinara. Iz "Stambenog" podsećaju da se u beogradske fasade decenijama nije ulagalo, a da ih je od 2015. godine do danas sređeno više od 500, i to u saradnji sa gradskim i opštinskim institucijama.

Foto Š. Marović

A da oronule fasade mogu da budu opasne pokazalo se više puta, kada je jači vetar bio dovoljan da okruni delove zida, koji su pretili da padnu ili su se obrušili na prolaznike. Na nekima, kao što je to slučaj u Dobračinoj 16 na Starom gradu, znak upozorenja "Oprez! Fasada pada!" stajao je godinama, a jednom prilikom deo se obrušio i oštetio jedan od parkiranih automobila. Ili u ulici Vidikovački venac 85 u Rakovici, gde sa solitera padaju "dobri" delovi fasade čim dune jači vetar. Pre nekoliko godina sa ove zgrade obrušila se fasada na rampu za invalide i parkirani auto, a samo pukom srećom niko nije bio u blizini! Pre pet godina u Resavskoj se zid obrušio na baštu kafića i oštetio stolove i stolice!

Nekoliko prolaznika je prethodnih godina bilo povređeno u incidentima sa fasadama. Tako je sedamnaestogodišnji tinejdžer u maju 2014. godine povređen u Ulici 27. marta, zbog čega je morao pomoć da potraži u Urgentnom centru. Isto se dogodilo i pre dve godine jednoj ženi (43) tokom šetnje Kosovskom ulicom.

A da ne padaju samo delovi fasade pokazalo se krajem novembra 2020. godine, kada je na uglu Poenkareove i Porečke ulice na Paliluli pao plafon između zgrada! Samo pukom srećom niko nije nastradao, a i ovde se kasnije ispostavilo da je fasada za obnovom vapila odavno.

OPŠTINE RASPISIVALE KONKURSE

I prestoničke opštine prethodnih godina nudile su svojim građanima da preko javnih konkursa i uz subvencije umiju fasade svojih zgrada. Tako je Gradska opština Savski venac krajem septembra raspisala javni poziv za bespovratno sufinansiranje radova na uređenju fasada, a stanari će moći da računaju da će im lokalna samouprava obezbediti sredstva za maksimum 90 odsto poslova.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (7)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!