TAKSI SKUPLJI DO KRAJA GODINE? Taksisti poslali dopis Sekretarijatu za javni prevoz sa predloženim poskupljenjem

Š. Marović

05. 11. 2022. u 09:21

TAKSI prevoz u prestonici mogao bi da poskupi do kraja godine, pošto su predstavnici Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS) poslali dopis Sekretarijatu za javni prevoz o korigovanju cena usluge!

ТАКСИ СКУПЉИ ДО КРАЈА ГОДИНЕ? Таксисти послали допис Секретаријату за јавни превоз са предложеним поскупљењем

Foto N. Skenderija

Tako bi start umesto sadašnjih 220 dinara bio 270, dok bi vožnja u prvoj tarifi građane umesto 80, koštala 96 dinara.

Poslednje poskupljenje taksi prevoza u glavnom gradu bilo je u februaru ove godine, ali zbog inflacije i dodatnog skoka cena energenata Udruženje smatra da je vreme za korigovanje cene po kilometru vožnje.

- Posle sastanka sa Ugovornom privrednom taksi komorom Srbije (UPTKS) poslali smo Gradu zahtev za korigovanje cena taksi usluge na teritoriji Beograda - kaže za "Novosti" predsednik najvećeg taksi udruženja u zemlji Aleksandar Bjelić. - Na osnovu potpisanog sporazuma sa Gradom, u kom se jednim delom napominje da će se usklađivanje cene taksi usluga izvršiti tokom decembra ove godine, odlučili smo se za taj korak. Zahteve potkrepljujemo činjenicom da je trenutna inflacija u zemlji 14 odsto, ali i time da nam je od pređašnjeg poskupljenja ostao zaostatak od 24 odsto. Ukoliko dobijemo odobrenje za poskupljenje, ono će iznositi 22,4 odsto.

Tabela Novosti

Prema predlogu, start će umesto 220 biti 270 dinara, prva tarifa umesto 80 bila bi 96, a druga bi skočila sa 100 na 116 dinara po pređenom kilometru. Treća tarifa tako bi umesto 160 bila 192, a sat čekanja bio bi skuplji 300 dinara, sa 900 na 1.200.

- Imali smo već nekoliko sastanaka sa nadležnim sekretarijatom, koji je saglasan sa opravdanošću razloga za poskupljenjem - tvrdi Bjelić. - Predložili smo i da se ugradi što više kamera po gradu, jer mnogi bahati vozači voze žutom trakom ili tramvajskim bašticama, što nam znatno otežava vožnju. Moraju da se naprave i novi pravilnici, kao i izmene Zakona u prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Udruženje taksista je dalo predlog i da u vršnim periodima dana na teritoriji prestonice taksi usluga bude skuplja, što bi podstaklo prevoznike da izađu na ulicu u tom periodu, čime bi se i čekanje na taksi smanjilo ili ukinulo.

Taksi usluga u prestonici, posle 11 godina, poskupela je 17. februara za oko 25 odsto.

URAČUNAT I PREVOZ PRTLjAGA

PO ugovoru sa Gradom iz februara ove godine, u cenu taksi usluge uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika. Tarifa dva primenjivaće se u vremenu od 22.00 do 6.00, nedeljom i u danima državnih praznika. Tarifa tri biće primenjivana van obeleženih tačaka gradskog područja. To se odnosi na Zrenjaninski put, deo od raskrsnice kod gostionice "Putnik" prema Ovči, Crvenki i naselju Borča-Greda.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)